Цацаров постави под специален надзор разследването срещу Местан 24.04 | 09:33

Разпореди и ВКС да оказват помощ на прокуратурата в Кърджали

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокурори от Върховна касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали във връзка с разследването на катастрофата, причинена от Лютви Местан. Цацаров е преценил, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия. Взети са предвид и постъпилите при главния прокурор молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването, какъвто също е разпореден от Цацаров, съобщиха от прокуратурата.

На 14.04.2019 г. под наблюдението на Окръжна прокуратура -Кърджали започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътно-транспортно произшествие на път І-5, км. 361, водещ от гр.Кърджали към ГКПП-Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.

На 15.04.2019 г. Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. "в" във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35  и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по- голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП – Кърджали.

Водещи

Най-четени