Цацаров ще иска обяснение от Ненчев защо не е сигнализирал за подкупа 28.04 | 18:21

Прокуратурата ще разследва руската фирма, предложила пари на министъра и заплахите към него

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров ще призове министъра на отбраната Николай Ненчев да даде обяснения защо не е подал сигнал за подкупа, който му е бил предложен, за да одобри сделката за ремонта на руските военни самолети за 80 млн. долара. Освен опита за подкуп, прокуратурата ще проверява и твърдението на Ненчев, че е получил заплахи за живота си.

Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента.

"Николай Ненчев ще бъде призован в органите на прокуратурата и ще му бъдат снети обяснения. Като министър той ще трябва при всички случаи да посочи факти относно твърденията за предлаган подкуп или предлагани проценти", съобщи главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

Твърденията на Ненчев ще бъдат предмет на снемане на обяснения, като прокуратурата ще вземе и документацията, свързана с ремонт на изтребители от съответния представител на руската компания у нас. Този представител също ще бъде разпитан, увери Цацаров и допълни, че призовка на Ненчев вече би трябвало да е изпратена и проверката ще приключи в нормален срок.

"Нека проверката установи съответните факти, нека видим дали това ще бъде потвърдено. Има едно интервю, но то съдържа достатъчно ясни твърдения за предложен процент. Би следвало да бъде ясно казано от кого, какъв е размерът на този процент и какъв е залогът, ако се приеме. Най-сетне трябва да стане ясно защо не е спазено задължението по Наказателно-процесуалния кодекс за незабавно уведомяване", заяви Цацаров на въпроса дали ще предяви обвинения срещу министъра затова че е съобщил първо на медия за предлагания му подкуп.

 

 

Водещи

Най-четени