Цацаров ще подкрепи Гешев и на прегласуването 11.11 | 12:32

Сегашният главен прокурор не очаква криза заради стеклите се обстоятелства

От iNews.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък ще прегласува избора на Иван Гешев за главен прокурор. Настоящият обвинител номер едно Сотир Цацаров не очаква криза след гласуването, предаде БГНЕС.

Пленумът на ВСС в четвъртък ще бъде изцяло посветен на единствената кандидатура за поста на главен прокурор на държавата. На 7 ноември президентът Румен Радев върна избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

Президентът е президент и конституцията му дава право както да подпише указ, така и да го върне. Конституцията дори не го задължава да мотивира връщането, в интерес на истината чест му прави, че той го направи по най-открития начин. Да не търпим подтекст в това. Президентът обяви своите мотиви, дали ги приемам или не – това е съвсем друг въпрос. В това няма тъмен подтекст, заяви Сотир Цацаров пред журналисти днес и отново каза, че той ще гласува "за” настоящия си заместник.

Главният прокурор не очаква да се стигне до криза след гласуването във ВСС след четвъртък. До настоящия момент президентът доказа, че действа в обозрим срок. Следователно така както досега конституцията бе спазена, аз очаквам да бъде спазена и за в бъдеще, заяви Цацаров.

Според него протакане, на което и да е решение, не е решение. Радев е доказал, че няма склонност да проката нещата и носи отговорност, заключи Цацаров по темата.

По повод избрания за четвърти мандат кмет на Несебър Николай Димитров, който е арестуван и обвинен за купуване на гласове дни преди вота, Цацаров заяви, че работа на главна дирекция "Охрана” е той да бъде конвоиран за полагане на клетва.

Прокуратурата даде възможност да се осигури клетва на кмета, как това се осигурява не е наша отговорност, заяви Цацаров. 

Водещи