Цачева: Спасяването на евреите е най-славният момент в българския XX век 28.01 | 11:41

В парламента отбелязаха Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

От iNews.bg

В българския парламент бе отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холкоста. Председателят на парламента Цецка Цачева направи изявление в пленарна зала, с което определи спасяването на българските евреи като най-славния момент в българския XX век.

"Нашата държава е разположена на кръстопът, била е прегазвана от нашественици, но и неизменно обогатявана от вълните на различни култури, които са я заливали", каза председателят на парламента.

По нейно мнение, живеейки на кръстопът, ние сме се научили, ние знаем да общуваме макар и различни. По думите й за разлика от други земи по нашите толерантността съществува открай време, тук тя е надградена от общуването.

"Само с общуването, с разбирането на другия можем да си обясним един от най-важните, най-славния епизод в българския ХХ век – спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Нека да помним това качество на българина да общува, да обменя, да разбира, нека да го развиваме, да го възпитаваме и в поколенията след нас", призова тя.

Водещи

Най-четени