Цачева и Матвиенко - първите жени, начело на национални събрания 23.05 | 13:42

Председателят на НС се срещна с делегацията, водена от председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия

От Кремена Бедерева

Пишем на една азбука - това е ядрото, над което се надграждат отношенията в културата и изкуството, общата писменост е ценното за традиционно добрите връзки между двете страни.

Това заяви пред журналисти председателят на НС Цецка Цачева, след среща с делегацията, водена от председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Валентина Матвиенко, която е на посещение у нас и ще се включи в честванията на празника на славянската писменост - 24 май.

Цецка Цачева и Валентина Матвиенко отбелязаха, че са първите жени в историята на парламентаризма на България и на Русия, оглавили националните събрания на двете страни, съобщава още БТА.

На свой ред гостенката обясни, че 24 май е обявен за държавен празник в Русия и също се отбелязва там по подходящ начин. Парламентарното сътрудничество ще се развива най-вече чрез групите за приятелство между България и Русия. Акцентът е върху развитие основно на регионите, посочи Цачева.

Премиерът Бойко Борисов също се срещна с председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация.

Той проведе разговор с Валентина Матвиенко, като бяха обсъдени икономическото сътрудничество, приятелските и конструктивни отношения между България и Русия, съобщават от МС. "Страната ни е привърженик на изграждане на дългосрочни и прагматични отношения с Русия във всички области, въз основа на диалога, откритостта, партньорството и взаимния интерес”, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

По думите на Борисов съществуват традиционно силни културно-исторически връзки между нашите два народа и това е още една предпоставка за просперитет в сектора на туризма. "Има голям неоползотворен потенциал между България и Русия по отношение на сътрудничеството в областта на търговията, който двете държави имат волята да развиват на базата на взаимноизгодна подкрепа”, подчерта още той.

 

 

Водещи

Най-четени