Цачева прати Андрей Ляпчев в бъдещето 03.10 | 14:22

Председателят на парламента направи лаф гаф

От Филипа Тодева

Председателят на парламента Цецка Цачева направи лаф гаф при откриването на документалната изложба "Мигове зад фронтовата линия", посветена на 100-годишнината от Балканските войни.

Цачева заяви, че Андрей Ляпчев бил доброволец през октомври 2012 г., след това се опомни и каза, че не може да е през октомври 2012 г., но така и не се поправи, макар че името на изложбата, която открива подсеща, че участникът в осем Народни събрания и един от най-видните политици на миналия век се е записал като доброволец в генералния щаб на Македоно-одринското опълчение през 1912 г.

Наред с него група депутати дава пример като също се включва във войната. Сред имената са Михаил Такев, Иван Момчилов, Петър Папанчев, който се включва в армията заедно със синовете си – Илия и Борис, все още ученици.

Цачева призова за издирването на знайните и незнайни гробове на героите от Балканските войни.

Директорът на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов припомни, че само за една нощ през октомври българските земеделци, занаятчии се превръщат във войници. "Само за месец успяват да поставят на колене една световна империя, която се е разпростряла на три континента", припомни той.

Изложбата "Мигове зад фронтовата линия" включва 24 платна, с документи, кадри и снимки, свързани с обявяването, мобилизацията и хода на военните действия. Но тя разказва и за ентусиазма, дългите проходи, калта и студа, измръзванията, болестите и оскъдните дажби, които преживяват българските войници.

Съдържа също така писма и картички до любимите хора – до майки, съпруги, любими.

Водещи

Най-четени