Цачева ще гласува с "Да" на референдума 20.10 | 11:30

"Белене" е невъзможен проект, но това не бива да затваря страницата "ядрена енергетика", смята тя

От Диана Цветкова

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще гласува с "Да" на предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика у нас.

"Ще участвам в референдума и ще гласувам с "Да", категорична бе Цачева в интервю за Дарик.

Цачева мотивира бъдещия си избор с факта, че Плевенския регион, чийто народен представител е тя, е много беден, безработицата е голяма и очакванията към един голям инфраструктурен проект като АЕЦ "Белене" са естествени.

Все пак тя определи проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" като невъзможен.

"Това за мен към днешна дата е един невъзможен, компрометиран проект по начина, по който се е развивал във времето след 1981 година. Когато човек има възможност да се запознае с документите, фактите, с обстоятелствата, въпросите, които възникват са много повече от отговорите, които могат да се дадат", коментира председателят на парламента.

"Това не означава, че за идните поколения само заради това, че някой не е довел до край договорите за "Белене", трябва да се затвори изцяло страницата и не трябва да мислим в перспектива напред какво би се случило", изтъкна Цецка Цачева.

Тя изтъкна, че ГЕРБ има приета стратегия в Народното събрание от 2012 г., в която тази тема е застъпена и е подкрепена от управляващите.

По думите ѝ докладът на правната комисия относно референдума се очаква тази седмица, а най-вероятно тогава ще се гласува и в пленарната зала.

"Държа да спазим сроковете на закона и в тримесечен срок да имаме произнасяне по искането за референдум", допълни Цачева.

В четвъртък правната комисия предпочете варианта на ГЕРБ за въпрос за референдума пред този на БСП – "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

В подписката, която социалистите инициираха за свикване на референдума въпросът бе конкретно насочен към АЕЦ "Белене" – "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

След това БСП обвини управляващите, че подменят смисъла въпроса, а с това и искането на стотиците хиляди граждани, подписали се под искането за референдума.

Водещи

Най-четени