Цв. Томов: При всички партии се натрупва модела 15:15 28.05 | 08:42

Проф. Константинов пък разби митовете за избирателната активност и срива на БСП

От iNews.bg

15-ият в листата на "Коалиция за България” Момчил Неков получи най-много гласове чрез преференциалния вот и измести първият Сергей Станишев.

"Иронията, която се изсипа върху него, попречи да се види, че това е един много способен и идеен млад човек, който наистина е впечатляващ с вътрешната енергия, която кипи от него. Много е трудно да си бил на среща с Момчил и да не поискаш да гласуваш за него преференциално. В тази връзка съм на мнение, че вотът е даден умишлено”, коментира в ефира на Нова телевизия Александър Симов, кандидат в листата на "Коалиция за България”.

"Не знам дали има натиск от страна на БСП той да се откаже от мястото, но според мен не трябва да го прави”, допълни Симов.

"При всички партии, без изключение, се наблюдава това, че номерът на съответната листа се натрупва като преференция. Поради това не съм сигурен, че личните качества на Неков са причина той да получи по-голям вот”, коментира от своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той даде пример с АБВ, която на изборите бе под номер 13. Съответно кандидат-евродепутатът в листата й със същия номер е получил голям вот, но не толкова, че да измести първият – Ивайло Калфин. По думите му не става въпрос за купени гласове. 

"Според мен това са гласове на хора, които съзнателно правят избор на партийна листа и го подсигуряват с избора на преференция”, обясни Томов.

"Има секции, където вотът се организира по начин, който навява съмнения, че е купен. Там, където има такива съмнения - няма преференции. Нека анализираме изборните резултати и тогава ще коментираме, нужни са доказателства”, заяви говорителят на ЦИК. 

"При парламентарни избори първият в листата не може да бъде помръднат с топ. Останалите могат, но вероятно ще се опитат да направят нещо това да не стане”, на мнение е математикът Михаил Константинов.

Математикът развенча няколко "митове и легенди”, които излязоха след евроизборите. Първият бе за избирателната активност, която при последните избори през 2007, 2009 г. и на тези е почти еднаква.

"Другият мит е за сриването на БСП. Социалистите са получили 5 мандата през 2007 г., 4 – през 2009 г. и 4 на последните избори. Мит е и грандиозната победа на ДПС, която през годините получава съответно 4, 3, 4 мандата.

Катастрофа обаче се наблюдава при "Атака” и НДСВ. Мандатите при националистите вървят надолу – 3 през 2007 г., 2 през 2009-а и 0 на тези избори. При НДСВ те вървят 1, 2, 0”, обясни математикът.

Водещи

Най-четени