Цветанов: Кажете ми какво зависи от президента? 10.12 | 09:32

Длъжността му е само протоколна, а с напускането си Марковска го спаси от импийчмънт, смята МВР шефът

От Филипа Тодева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отказва да коментира думи на президента Росен Плевнелиев с аргумента, че длъжността на държавния глава, е само протоколна.

"Кажете ми какво зависи от президента? Но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван", каза Цветанов пред bTV в коментар на казуса с Венета Марковска.

Според Цветанов с осуетяването на клетвата ѝ Плевнелиев е потъпкал Конституцията на страната. По думите на вътрешния министър Марковска сега не е конституционен съдия, не защото президентът бламира клетвата ѝ, а напротив – с отказването от поста тя е предотвратила процедура по импийчмънт.

"Ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на конституцията на България", каза той.

 

"В момента имаме нова процедура за Конституционен съд, където има входирани два официални сигнала, които са изпратени на компетентните контролни органи, ще има изслушване и след като приключи тази проверка – ще има гласуване", каза Цветанов в коментар на сигналите срещу кандидата на СДС Галя Гугушева.

Що се отнася до отношенията на ГЕРБ със СДС, то Цветанов определи двете партии като "близки".

А по повод нарастващата престъпност, той бе категоричен, че "ние сме държава на абсурдите заради бавното тромаво правораздаване".

"Статистиката е, че битовата престъпност е най-разпространена и най-болезнена. Пусканите на свобода рецидивисти възприемат престъпленията като занаят. Те нямат трудови навици и като няма адекватна държава, си извършват престъпленията в продължение на години”, добави той.

Водещи