Цветанов: Кирил Йорданов беше “най-малкото зло” 06.03 | 08:39

Министърът в оставка смята, че след оставката на кабинета има нарастване на организираната престъпност

От Елена Кирилова

Кметът на Варна Кирил Йорданов е бил най-малкото зло от всички участници в изборите, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов в ефира на bTV.

По думите на Цветанов в момента на номинациите ГЕРБ не е имала добре изграден кандидат, затова е избрано "най-малкото зло”. Във връзка с протестите и общественото недоволство към варненския кмет министърът в оставка заяви, че партията е направила реална политическа грешка.

"Имаше определени оценки, давани в негативен план и то от наши хора, но, когато се правиха тези номинации, всички се консолидирахме около взетото вече решение”, заяви Цветанов, подчертавайки, че решенията на изпълнителната комисия са колективни.

Като вероятен нов кандидат за кмет, подкрепен от ГЕРБ, Цветанов посочи Иван Портних. Според него това ще е една добра кандидатура, която трябва да бъде разгледана. Преди ГЕРБ да излъчи новия си кандидат, ако Кирил Йорданов подаде оставка, ще бъдат направени всички необходими анализи, така че да не се допусне същата грешка.

Във връзка с отвличането на дъщерята на Евелин Банев - Брендо Цветан Цветанов заяви, че за момента най-важното е да бъде открито къде се намира детето.

"Смятам, че колегите ще положат усилия и ще достигнат до детето. Да се надяваме, че то ще е живо и здраво”, обясни министърът в оставка. Според него всяка жертва на отвличане е застрашена и има опасност за живота на 10-годишната Лара Банева.

Самият Евелин Банев се намира в Италия, където разследването срещу него продължава.

Цветанов обяви, че обвързва подаването на оставката на кабинета "Борисов” със засилването на организираната престъпност в страната. Той твърди, че има конкретна информация за хора от подземния свят, които са празнували в деня на оставката на правителството.

През последните 25 дни има с 25% завишаване на кражбите на автомобили, обясни той. Цветанов е категоричен, че нито една престъпна групировка не се ползва с някаква политическа протекция.

За здравословното състояние на премиера в оставка Бойко Борисов Цветанов заяви, че Борисов е добре. По думите на министъра в оставка всички, които участват в управлението в момента, не се чувстват добре. 

Водещи

Най-четени