Цветанов: Не знаем с какъв документ е влязъл атентаторът в страната 27.07 | 09:09

Нямаше изпреварваща информация от спецслужбите за предстоящ атентат у нас

От Кремена Бедерева

Нямаше изпреварваща информация от спецслужбите за предстоящ атентат у нас. Няма да мога да кажа подробности от разследването. Към настоящия момент колегите разполагат с чисто оперативна информация, която не би могла да бъде споделена, защото би могла да възпрепятства разследването и стигането до организацията, която извърши терористичния акт.

Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по bTV, поканен да съобщи някаква нова информация около атентатора на летище "Сарафово" в Бургас. Явно обаче, Цветанов нямаше такива намерения. По време на разговора той отказа да съобщи подробности, за да не се възпрепятства разследването. "В терористическия акт в Бургас нямаше информация от българските служби."

"България е имала възможност през последните години да реагира много адекватно на постъпила изпреварваща информация от партньорски служби и да се предприемат необходимите мерки за недопускане на осъществяването на терористичен акт", каза Цветанов.

"Два пъти в годината провеждаме срещи след сезона, за да направим анализ и да планираме последващи мерки за сигурността на туристите, които идват в България. От всичките тези мерки имаме повишена сигурност.

"Става въпрос за лице, което е влязло в страната, с цел туризъм и което, смесвайки се с тълпата, е останал незабелязан и нямаше изпреварваща информация отвън", обясни все пак Цветанов.

В много от действията си не сме запознавали обществото за всеки предотвратен терористичен акт. Реално е работено по 15 сигнала за терористични актове. "Има задържани, които са издирвани с червена бюлетина и са били предадени на съответните държави за разследване", след като е установена тяхната принадлежност към терористични групировки.

Запитан какви точно сигнали са били предотвратени, Цветанов обясни, че не става въпрос за взрив, а за определени лица, които са били с принадлежност към терористична организация.

"Опитваме се да възстановим лицето като снимка, на база на това, което имаме от аутопсията, от главата, която беше в отвратително състояние за гледане за обикновения зрител, и от летище "Сарафово", и от таксито, в което се е качил, за да може да бъде пусната на нашите партньори", съобщи вътрешният министър. Целта е да се възпроизведе истинската му самоличност поне на 90-95%. Дори се обсъжда вариантът снимката на атентатора да бъде пусната и в българските медии и в партньорските служби.

"Снимката обаче трябва да бъде обработено и на базата на информацията на свидетелите, които са го видели преди това", уточни Цветанов. Той бе категоричен, че човекът, който видяхме всички на камерата, е човекът, който му е направен ДНК - анализ. "Това е лицето, което е извършило терористичния акт и няма съмнения за това", коментира вицепремиерът относно твърдения на лекарите, че тялото на атентатора е 100 кг., а лицето на фотографията е със слабо телосложение.

"Могат да се правят предположение от генерали или бивши служители, но не бих могъл да потвърдя подобна теза. Това може да се разглежда като хипотеза, но на база на работата, не мога да го потвърдя". Така Цветанов коментира твърденията на израелски генерал, че атентаторът не е знаел, че ще бъде взривен. За момента той отказа да съобщи дали атентаторът е има взривател в себе си, тъй като "има 140 чувала, всяка една частица е събрана".

Цветанов обаче заяви, че "не знаем с какъв документ е влязъл в страна, но знам, че е имал фалшива шофьорска книжка".

Докато отговаря на безкрайните въпроси на водещия, Цветанов се оплака, че "много е неприятно тука в студиото с тези мухи", тъй като многократно една муха му досаждаше. Това обаче не разколеба Николаев, който продължи с въпросите - "Не ви ли е страх, че е можело да се взриви там", запита водещият.

"Разбира се, че е могло да се случи и там, могло е да се случи и в движение на автобуса и жертвите щяха да са много повече, отколкото бяха", отговори спокойно вътрешният министър. "Лицето не носи чанта в ръка, а носи раница на гърба си, а отпред има раница, с по-малък размер, която се предполага, че там са били личните му вещи и документи", продължи с обясненията Цветанов.

Запитан дали е имал съучастници, които може би все още са на територията на страната, Цветанов уточни, че се работи в момента. "Най-важното, върху което се фокусираме, е да стигнем до начина, подготовката на тази организация, за да предотвратим подобни случаи, които могат да се случат".

"От всички комплексни мерки, които са предприети, имаме една по-голяма сигурност на туристическите обекти”, заяви Цветан Цветанов. "Може да се предположи, че има допуснати пропуски. От вчерашния дебат при президента на Консултативния съвет за национална сигурност това, което беше възложено и това, което ще извърши изпълнителната власт, респективно Министерски съвет, е да се направи един задълбочен анализ за динамиката на средата за сигурност. Тази динамика е постоянно променяща се", уточни още вицепремиерът.

На въпрос какво става с братя Галеви и кога те ще бъдат заловени, Цветанов уточни, че "те ще бъдат задържани, те ще бъдат заловени, това е временно, ако са предприели като стъпка да се укриват".

Най-четени