Цветанов: Отговорност за язовирите носи предимно местната власт 20.02 | 11:11

Много микроязовири се използвали от престъпни лица за пране на пари

От Андриян Георгиев

МВР не отговаря за язовирите и тяхното състояние, каза в интервю за bTV вътрешният министър Цветанов. 

МВР било длъжно да реагира адекватно при вече налично бедствие и това, според Цветанов, е било направено в село Бисер.

"Отговорността на местната власт в случая е огромна. От над 600 опасни язовира, само 78 са на държавата, повечето се стопанисват от общините или частни лица. Естествено, трябва да се търсят общите усилия за превенция”, каза Цветанов.

Вицепремиерът потвърди появилите се публикации, че много микроязовири се използват от престъпни лица за пране на пари. Стефан Бонев-Сако, който в момента е задържан по обвинение за разпространение на наркотици, също бил арендатор на микроязовир.

На въпрос дали скандалът му със съдиите може да е допринесъл за критичната оценка на Еврокомисията, министърът бе категоричен, че темата се преекспонира.

По време на разговора той отново потвърди мнението си за съдебната система, и в частност работата на съдия Мирослава Тодорова, която даде под съд вътрешния министър, защото се почувствала наклеветена от него.     

"Пак ще повторя, когато един съдия е забавил присъдите на над 50 дела с повече от 3 години и не се е мотивирал, имаме реален проблем за съдебната система. Когато този човек е наказан професионално, той трябва да приеме, че има професионална слабост или е проявил небрежност. За мен е важно да се защитят жертвите на престъпността. Не може да са минали 5-6 години от края на едно дело и да няма присъда, а после по-горната инстанция да се произнесе, че е минала давността”, каза още Цветанов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов определи себе си като "изключително етичен, изключително възпитан човек", който не влиза в конфликти. 

Водещи

Най-четени