Цветанов: След няколко месеца ще има нови избори 20.05 | 10:42

Цачева е достоен кандидат за председател на парламента

От Десислава Маданска

След няколко месеца ще има нови предсрочни парламентарни избори. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов пред БНТ.

Според него българите не са успели да упражнят правото си на глас, тъй като били разколебани заради скандала с фалшивите бюлетини и СРС-тата. По думите му в момента се извършва правен анализ на сигнали за нарушения, които ще бъдат приложени към жалбата, която ГЕРБ ще пусне до всички компетентни институции.

Според Цветанов ще е интересно да се види как ДПС и "Атака" ще обяснят на избирателите си, че ще участват заедно в едно бъдещо управление. Той обясни, че трите партии – БСП, ДПС и "Атака", имат различни водещи акценти, като най-големи разминавания имат по въпроса за изграждането на АЕЦ "Белене", плоския данък, заплатите и пенсиите.

По думите му е нормално ГЕРБ като първа политическа сила да предложи кабинет на малцинството, защото е важно да се знае кой носи отговорността във време на криза.

Той посочи, че всички в ГЕРБ са единодушни, че Цецка Цачева е достоен кандидат за председател на Народното събрание, тъй като се доказала като знаеща и можеща.

Той бе категоричен, че няма да влиза в нито един кабинет, докато името му не бъде изчистено.

Цветанов предупреди, че ще има много спекулации и твърдения, че депутати от ГЕРБ биха подкрепили програмно правителство с премиер Пламен Орешарски. Времето обаче щяло да покаже дали ще има подобни ходове.

"Към настоящия момент депутатите от ГЕРБ са единни", посочи бившият вицепремиер.

Относно намерените фалшиви бюлетини в печатница в Костинброд, Цветанов посочи, че за момента никой не може да обясни какъв е технологичният път за стигане на бюлетините във въпросните секции.

Никой не можа да обясни какъв е технологичният път за стигане на бюлетините във въпросните секции.

"Убеден съм, че ще започне разследване и за двойни дъна в самолетите, след като е имало предназначени за външно министерство бюлетини и след като започна разследване на автомобили с двойно дъно. Това са толкова несериозни неща, че не знам как е възможно да ги коментираме", каза Цветанов.

Той посочи, че не може да се твърди, че са 350 000 бюлетини, след като никой не ги е броил.

"Към настоящия момент не мога да виня службите за изтичане на каквато и да е информация. Течът би трябвало да е от двата субекта, които са работили по сигнала за бюлетините – прокуратурата и ДАНС", каза Цветанов.

Той посочи, че могат да бъдат заложени законодателни промени и дори отнемане на лиценз на медии при изнасяне на непроверена информация в деня за размисъл. Единственият орган, която може да се произнесе, е българската прокуратура, категоричен бе Цветанов.

Водещи

Най-четени