Цветанов: След терористичния акт България вече не е същата 08.02 | 17:02

Пристигащите лица в България извън страните от ЕС ще се проверяват чрез система на Интерпол

От Ивелина Георгиева

След като в България беше извършен терористичен акт, страната ни вече не е същата. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Агенция "Фокус".

Той определи 18 юли 2012 г. като преломен за българската държава и подчерта, че никой не е застрахован от подобно нещо.

Цветанов обясни, че българското правителство прави всичко възможно и прилага необходимите мерки, за да не допусне извършването на терористичен акт или друго тежко престъпление.

За тази цел властите работят в посока оптимизиране на работата и въвеждане на допълнителни възможности за компенсаторни мерки, които могат да допринесат за по-добрия контрол, както на границата, така и във вътрешността на страната.

Цветанов даде конкретен пример за повишаването на националната ни сигурност с включването на страната ни в системата на Интерпол, която носи името Find.

Вътрешният министър се похвали, че България вече е част от нея и всяко лице, което влиза в страната извън държавите-членки на ЕС ще минава на контрол и проверка в база данните на полицейската система на Интерпол.

Цветанов поясни, че това е допълнителна компенсаторна мярка.

Той припомни отново, че атентаторите от летище Сарафово са влезли в страната с истинската си самоличност като движението им в България е осъществявано с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки.

Министърът добави, че това, което също е установено от извършените проверки с партньорите, е цялото им движение, което е проследено от момента на влизането им в Европа и движението им през страните в ЕС. Освен това разследващите са проследили и цялото им придвижване на излизане от България и движението им към Ливан.

Цветанов благодари за пореден път на партньорите ни в Канада и Австралия за информацията, която предоставят на българските власти.

Освен това министър-председателя на Ливан също има воля за оказване на съдействие относно разследването на атентата, увери вътрешният министър.

Водещи

Най-четени