Цветанов зове да не се дискриминират ромите 16.05 | 11:15

Стратегията за интеграцията им била добра, но не се изпълнява съвсем добре

От iNews.bg

Трябва да има общи политики от всички институции, за да бъде изпълнена Националната стратегия за интеграция на ромите в България. Необходимо е прилагане на мерки от страна на социалното министерство, Министерство на образованието и науката, както и цялостна политика на правителството.

Министерството на вътрешните работи трябва да бъде гаранция за сигурността и общественото спокойствие в населените места, но всички институции, без изключение, трябва да се включат в интеграционния процес.

Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на конференцията "Заедно за толерантност и недискриминация на малцинствените групи", която се провежда в София. Мероприятието е организирано от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България", съвместно с Фондация "Ханс Зайдел" и Вилфред Мартенс Център.

"Стратегията, която бе приета от Народното събрание през март 2012 година, е изключително добра, но има какво да се желае за изпълнението й към този момент. Благодаря на всички, които участваха в изготвянето на Националната стратегия – участваха активно неправителствените организации, заедно с Българската академия на науките формирахме основните приоритети. Благодарение на общинските съветници, на представителите на областните управи и на кметовете бе направен анализ на районите, в които има нисък социален статус и концентрация на ромските малцинства", обясни Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта и активната роля на Калин Каменов в ролята му на председател на Агенцията за закрила на детето.

Според председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред темата за интеграцията е актуална във връзка с бежанската криза и нерешените проблеми в Европейския съюз, където има определени малцинствени групи. "Образованието в ромските махали трябва да бъде адекватно, програмите на социалното министерство трябва да стигат до тях, но и да им се осигурява трудова заетост. Такива кръгли маси трябва да се правят на регионално и на местно ниво. Трябва да бъдем заедно за толерантност и недискриминация на малцинствените групи", категоричен бе Цветан Цветанов.

Водещи

Най-четени