Цветанов издал устно нареждане за СРС-тата 03.05 | 14:11

Бившият вътрешен министър може да получи до 8 години затвор

От Десислава Маданска

За незаконното подслушване са използвани мобилни станции с устното разпореждане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това признание са направили трима от първоначално четирима обвинени за скандала шефове на СДОТО, съобщава в. "Преса". Това прави зам.-председателя на ГЕРБ главен подбудител на незаконното подслушване.

Все още обаче прокуратурата не може да повдигне обвинения срещу Цветанов, тъй като той не се отказва от предизборния си имунитет. Цветанов обаче посочи, че може да се откаже от него след изборите на 12 май.

При избухването на скандала бившият вътрешен министър прехвърли отговорността за незаконното подслушване именно своите подчинени. Той бе опроверган от прокуратурата на 30 април, като обвинението обяви, че именно Цветанов е извършил престъпление.

Показанията на висшите полицаи все пак не ги освобождават от наказателна отговорност. Това обаче може да доведе до смекчаване на наказанията им.

Наказанието за Цветанов може да е същото като за извършеното от шефовете на СДОТО престъпление – от 1 до 8 години затвор.

Водещи

Най-четени