Цветанов на разпит и в спецпрокуратурата 23.04 | 14:30

Смята се, че ще бъде изслушан заради скандала с подслушването

От Филипа Тодева

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е привикан на разпит и в спецпрокурата, предаде bTV. Пред срецпрокурорите той вероятно ще бъде разпитван по скандала с подслушванията.

По-рано днес Цветанов прекара близо два часа в Столичното следствие. Смята се, че причината за привикването е разследването за подкуп в особено големи размери срещу отстранения от поста шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Към момента Флоров е отстранен от поста директор на ГДБОП. Той обаче се ползва с подкрепата на бившия министър на МВР. Дори след повдигането на обвинението Цветанов заяви, че Флоров има големи професионални успехи.

Междувременно Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на трима директори на СДОТО. Постановления за обвинения са издадени за Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

От прокуратурата смятат, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – съставянето на документ, който съдържа неверни обстоятелства.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров – началник на отдел в СДОТО, за извършено от него престъпление по чл. 287а, т. 2 НК.

Смята се, че той е искал да заблуди орган на съдебната власт, като е унищожил запис или част от него, събира или е подредил данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство.

Кацаров и Димитров бяха временно отстранени заради скандала с подслушването.

Водещи

Най-четени