Цветанов не слуша Борисов - Калинка не била уволнена 26.10 | 14:37

Имало дисциплинарно производство срещу говорителката на МВР - Варна, а уволнението било възможно наказание

От Ивелина Георгиева

Уволнението е възможно наказание, така министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира случая с говорителя на МВР – Варна Калинка Пенчева.

Същевременно пък вчера (25 октомври) премиерът Бойко Борисов разпореди говорителя на полицията във Варна Калинка Пенчева да бъде освободена от длъжност, след като обиди публично на "селски глупак" оплакващ се от полицията гражданин.

"Ръководството на МВР трябва да освободи от длъжност Калинка Пенчева във връзка с недопустими квалификации от нейна страна като служител на МВР към български гражданин и заради уронване на престижа на ведомството", се посочваше в мотивите на министър-председателя.

Днес обаче Цветан Цветанов каза, че имало достатъчно основания да предположим едно уволнение, но въпреки това трябвало да приключи проверката, за да могат да се чуят всички обяснения на служителката и на всички лица по случая. "Постъпката на говорителка на МВР- Варна е недопустима", коментира Цветанов.

Вътрешният министър не пожела да се произнесе категорично, докато не приключи дисциплинарното производство, което тече в момента.

"Всеки един от нас не трябва да има подобно поведение, защото то може да провокира и агресия". Цветанов смята, че такива обидни квалификации не трябва да се дават към всеки един участник в гражданското общество.

Той поясни, че в момента тече дисциплинарно производство и като приключи, ще се запознае с всички факти и обстоятелства около него на база на това, което му представят служителите и ще вземе своето решение за нарушаване на етичните норми на говорителката като служител в МВР.

Цветанов не пожела да каже категорично какво ще е решението му, защото иска да се спазят всички процедури, които се залегнали в закона и правилника на МВР.

Отстраняването на Пенчева идва два дни, след като тя нарече младеж, дръзнал да протестира срещу поведението на полицаи, "селски глупак, който се чуди какво да прави".

Поводът за този обиден коментар бе, че Боян Максимов се оплака от целенасочени действия срещу него от страна на варненски полицаи. Причината – снимка на трима униформени, унесени в сладка дрямка в полицейския автомобил, докато са на смяна, която младият мъж качи в социалната мрежа през юли.

Боян се оплаква, че откакто е показал тримата спящи полицаи, служителите на реда във Варна го спират непрестанно и вече има няколко акта за това, че не си е носил личната карта или че е разхождал кучето си без каишка.

Водещи

Най-четени