Цветанов се хвали в Индонезия с "Кокаиновите крале" 14.06 | 14:30

Реализирането на успешните операции за противодействие на престъпността са плод на съвместни усилия и интензивно сътрудничество, каза вътрешният министър

От Кремена Бедерева

Реализирането на успешните операции за противодействие на престъпността са плод на съвместни усилия и интензивно сътрудничество. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов, който представи пред участниците на международната конференция в Индонезия доклад на тема: "Ролята и мястото на България в борбата срещу наркотиците на регионално и международно ниво".

За първи път от инициирането на 29-та Международна конференция за контрол на наркотичните вещества през 1982 г., български представител е поканен за лектор, възможност, за която министърът лично благодари на администратора на DEA Мишел Лионхарт, информира МВР.

Цветан Цветанов представи пред делегатите формите на регионално и международно сътрудничество, в които България участва, с оглед превенция и борба с разпространението и трафика на наркотици. Акцентът беше поставен върху развитието и усъвършенстването на международното сътрудничество между българските институции и чуждите партньорски служби.

Министърът посочи като пример установеното интензивно и всеобхватно взаимодействие, което страната ни осъществява с DEA-САЩ и страните - членки на ЕС (Германия, Италия, Холандия, Испания, Франция, Великобритания и др.). Той подчерта активното практическо сътрудничество, което страната ни развива с правоохранителните и правоприлагащите партньорски органи за създаване на зона на свобода, сигурност и правосъдие, чрез възможностите на европейски агенции като Европол, Евроджъст, Фронтекс, Интерпол, Центъра за наблюдение на трафика на наркотици в Лисабон.

Министър Цветанов отбеляза и решаващата роля на регионалните инициативи -  сътрудничеството със страните от Югоизточна Европа. Той отбеляза целенасочената и ефективна дейност, която България осъществява с партньорските служби на Македония, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция, Хърватия и активната политика на разширяване на двустранното и многостранното сътрудничество със страните от този регион.

Българският вътрешен министър запозна участниците във форума с активната роля на страната ни в SELEC - Букурещ за борба с трансграничната организирана престъпност в Югоизточна Европа с участието на  Турция, Гърция, Румъния, Унгария, Македония, Албания, Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Молдова.

Отчетена беше и дейността на работната група за противодействие на организираната престъпност, създадена в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество,  в която участват постоянни офицери за връзка от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

Приоритетно за България е и сътрудничеството в рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, обхващаща осем държави, членки на ЕС - Германия, Австрия, Унгария, Чешката република, Словакия, Словения, Румъния, България и шест други европейски страни: Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и Украйна. 

България и Германия са партньори в Приоритетна област 11 – Сигурност.

Министър Цветанов обърна специално внимание на конкретни, успешно реализирани операции, в резултат от интензивно регионално и международно сътрудничество. Той постави акцент върху проведената наскоро операция "Кокаинови крале”.

Делегатите проявиха особен интерес към лидера на организираната престъпна група, занимавала се с трафик на огромни количества наркотици, поради факта, че той е известен на голяма част от страните, участващи в конференцията.       

Работата по неутрализирането на престъпната група и постигнатите резултати бяха оценени изключително високо.

Министър Цветан Цветанов благодари на представителите на DEA за отличната координация и на президента на 29-та Международна конференция IDEC Гориес Мере, с когото имаха възможност да набележат конкретни действия за сътрудничество по актуални и текущи разследвания. Цветанов посочи, че провеждането на подобни форуми дава възможност за обмен на информация и набелязване на конкретни стъпки за реализиране на съвместни операции.

Практиката показва, че те са успешни, когато се полагат общи усилия и има интензивно международно сътрудничество.

Водещи

Най-четени