Цветен дъжд създаде работа за автомивките в Търново 29.05 | 12:44

От метеорологична гледна точка няма нищо странно и обезпокоително

От Кремена Бедерева

Оцветен дъжд е паднал за десетина минути във Велико Търново. Това каза за радио "Фокус" - Велико Търново, Петър Станков от Хидрометеорологична обсерватория - Велико Търново.

Оцветен валеж се появява, когато в атмосферата има прах, който се смесва с водни капки и пада под формата на цветен дъжд.

От метеорологична гледна точка няма нищо странно и обезпокоително. "Единствено се отваря много работа на автомивките”, каза метеорологът.

Станков обясни явлението, като каза, че то се наблюдава дори през зимните месеци. Това е прах, който се издига в атмосферата и във височина се съединява с водните капки, които падат под формата на оцветен валеж.

Количеството валеж е било много малко и е паднало в рамките на 10-15 минути.

Дъждът се определя в цвят жълт или кафеникав, като зависи от вида прах, с който се е свързал. Дежурният в Хидрометеорологична обсерватория - Плевен, потвърди информацията за оцветения валеж, като уточни, че станцията в Плевен не е регистрирала такъв.

Освен във Велко Търново дъжд, примесен с прахови частици, е паднал и в Габровския регион. Облакът идва от пустинята Сахара и основно е бил разположен над Стара планина.

Най-четени