Цветлин Йовчев: Все повече ще се сблъскваме с хибридни заплахи 30.03 | 16:45

Политическата нестабилност е риск номер 1 във вътрешен план, във външен - войната в Украйна, заяви бившият шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" (2013 - 2014 г.)

От iNews

"Все повече ще се сблъскваме с хибридни заплахи".

Това заяви пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" (2013 - 2014 г.).

Според него информацията около случаите на бомбени заплахи, получени в последните дни на имейлите на училища в различни градове в България, "води към това, че по скоро става дума за хибридни атаки":

"Кой седи зад тях и каква е конкретната им цел предстои да се изясни. Все още няма публична информация за това, има различни хипотези, които не са потвърдени. Тези атаки дойдоха в един момент, когато и обществото, и цялата държава са изключително чувствителни към сигурността. Това показа, че има определени слабости, към които трябва да се отнесем сериозно и трябва да преодолеем в един много кратък период от време".  

"Процедури за действие при кризи, независимо от какъв характер, трябва да бъдат точно определени - унифицирани и съгласувани с всички сходни организации. Примерно - всички училища трябва да реагират по един и същи начин. Трябва да бъдат съгласувани тези процедури с МВР, някои и с МОН, ДАНС, Министерство на здравеопазването", уточни Йовчев и добави, че и в МВР трябва да има разработени унифицирани процедури, а не всяко полицейско управление да реагира по различен начин.

Цветлин Йовчев подчерта, че в България все още няма изграден Национален център по киберсигурност, въпреки че е приет закон преди години:

"Една от основните системи, които действат, една от основните функции е киберразузнаването, което дава възможност на този Национален център предварително да събере информация. .. За да можем ефективно да действаме като система, това означава да бъдат променени някои закони. Към момента не може да бъде адресирана една такава заплаха към нито една конкретна организация, която да има изцяло отговорността и правомощията да предприеме всички необходими действия. И да координира съвместните действия на държавните органи".

Според него такъв Национален център по киберсигурност е възможно да се реализира за не много дълъг период от време.

По думите му е малко вероятно да се стигне до прекъсване на изборния процес на 2-ри април заради сигнали за бомби:

"Не очаквам тези сигнали да повлияят и на избирателната активност".

Политическата нестабилност е риск номер 1 във вътрешен план, подчерта още Цветлин Йовчев и добави, че във външнополитически план е войната в Украйна:

"Тя е основният генератор на рискове и на заплахи".

Според него в следващите няколко месеца ще се явят първите възможности да започнат преговори за спиране на войната, която Русия води в Украйна:

"Месеците до есента ще определят от каква база ще започнат тези преговори".

Водещи

Най-четени