Цветлин Йовчев: Напускането ми няма политически мотиви 10.04 | 08:35

Според "Преса" пък началникът на кабинета на президента е напуснал заради скандал

От Кремена Бедерева

Оставката на началника на кабинета на президента - Цветлин Йовчев, предизвика много въпроси, защото дойде в труден момент, когато страната се управлява от служебно правителство, назначено от държавния глава.

По думите на Цветлин Йовчев затова в президентския екип решили да обявят оттеглянето му на по-късен етап – след изборите през май, но за нея се разбрало по-рано.  

"За да няма спекулации, решихме това да не бъде обявявано сега, а по-късно, след приключването на отпуската ми през май”, каза Йовчев пред Нова телевизия.

"Имахме много спокоен разговор с президента”, увери той и добави, че "няма никакво напрежение”.  "Нито има нещо скандално, нито нещо интересно в желанието ми да напусна”, посочи представителят на президентската администрация.

Едно от съмненията обаче беше, че оставката му идва след формиране на вътрешен разследващ орган в президентството, който да провери откъде е изтекла информацията за декларациите на служебните министри, което го ядосало. Според Йовчев обаче няма абсолютно нищо вярно в тези твърдения.

"На този етап не мога да споделя с какво смятам да се занимавам, защото нещата са на доста ранен етап”, заяви още бившият шеф на ДАНС. По думите му обаче то няма да е свързано с политика и сигурност. "Нямам политически или подобни мотиви, за да реша да напусна”, уточни Цветлин Йовчев.

"Проектите са още в много начална фаза. Те не се свързани с политика и в напускането ми няма политически мотиви”, добави още Йовчев.

Относно това дали очаква спокойни и нормални избори, Йовчев каза: "Премиерът Марин Райков е много отговорен човек. Той има знания, опит и съм убеден, че ще направи всичко по силите му, за да има честни избори.”

Според в-к "Преса" пък началникът на кабинета на държавния глава е хвърлил оставката си преди три дни след голям скандал. От началото на седмицата той е излязъл в дълъг отпуск.

Росен Плевнелиев се ядосал от изтичане на информация от "Дондуков" 2 към партийните централи и наредил разследване. Той поискал да се създаде работна група, която да установи кой е "къртицата". Тогава Йовчев се възпротивил, че държавният глава няма разследващи функции и не може да проверява хората си.

Всъщност разправията се разразила, след като шефът на РЗС Яне Янев даде на главния прокурор Сотир Цацаров всички членове на служебното правителство заради проблеми с декларациите им за конфликт на интереси. Тогава той обяви пред журналисти, че "всички министри в служебния кабинет са извършили престъпления, като са подали своите декларации за несъвместимост и конфликт на интереси с фалшиви задни дати и с изходящи номера от президентството".

Министрите закъснели с декларациите и за да не попаднат под ударите на закона, тъй като нямало входящи номера за датата, им дали изходящи номера. Янев заплашил, че ако това е станало по нареждане на президента, ще има импийчмънт.

Вчера Янев нападна президента и за това, че в президентството са сбъркали името на Марин Райков, като в указа за назначаването го написали Марин Николов Райков, а не както трябва Марин Райков Николов. Знае се, че служебният премиер е син на дипломата Райко Николов.

Президентът Росен Плевнелиев бил вбесен и поискал информация ка тези данни са изтекли към партийните централи. В петък той събрал секретарлите и съветниците си и поискал работна група, която да установи "къртицата".

Тогава Йовчев се възпротивил, че държавният глава няма разследващи функции и не може да проверява хората.

Поисканото от президента разследване най-вероятно Йовчев е възприел като недоверие към самия него и екипа му.

Водещи

Най-четени