Цветозар Томов: Машинното гласуване ще бъде един от главните проблеми на новата ЦИК 30.04 | 13:22

На 99% трябва да приемем, че ще гласуваме през юли - на 11 или 18, прогнозира социологът

От iNews

Машинното гласуване ще бъде един от главните проблеми, пред които ще бъде изправена новата ЦИК, защото нямаме достатъчно данни, от които да съдим колко бързо биха гласували българските граждани с машини и не можем да съдим по досегашните данни, каза по БНТ социологът и бивш говорител на комисията Цветозар Томов.

По думите му според световната практика една машина може да обслужи между 180 и 260 избиратели, а у нас се предвижда да има машини само в секции с над 300, от тях гласуват около половината. Възможно е да се получи тежка ситуация в особено многолюдни секции.

"Според мен новата комисия трябва много внимателно да тества този проблем, за да има възможности за реакция – дали изобщо ще може да се гласува с една машина в големите секции", посочи Томов.

Какви грешки допусна ЦИК по време на изборите

"ЦИК допусна няколко грешки, но като цяло не бих казал, че не се справи. Грешките бяха свързани главно с нееднаквото третиране на участниците в кампанията. Някои се оказаха по-равни от другите. Премиерът заслужаваше няколко пъти да бъде наказан от ЦИК, но тя си затвори очите, макар че имаше жалби срещу него", коментира социологът и допълни, че втората и най-груба грешка е била лошата организация на гласуването на карантираните и изолираните.

За независима и професионална ЦИК

"Дали новата ЦИК ще работи по-добре не мога да кажа. По-същественият резон, да се смени съставът ѝ, е свързан с това, че досега репортираме членовете ѝ по партийни квоти, което не е добра практика. Редно е да има професионална и независима ЦИК, но засега е така, така ще бъде и с новите правила. Доста рязко се промени съставът на парламента, което се отразява и върху състава на комисията", каза бившият ѝ говорител.

Според него много се говори, че се дават допълнителни правомощия на президента, но ако се остави сегашният състав половината партии в парламента, точно протестните, няма да имат нито един представител.

"Трябва да се върви към професионална ЦИК, но не беше направено. Имаше предложение на "Демократична България" да бъдат избрани професионалисти, които да се състезават на конкурсна основа, но след като това не е прието е трудно да си представя, че при тази невротична ситуация в страната може да се съхрани една ЦИК, в която ГЕРБ има блокираща квота."

Ролята на президента е същата, каквато беше досега, по отношение на членския състав, като получи допълнителни правомощия по отношение на избора на ръководството. И досега членовете на ЦИК се назначаваха с президентски указ. Там няма никаква промяна, заяви Томов.

Отпадането на ограниченията за гласуване в чужбина

Според социолога отпадането на ограниченията за избирателни секции в чужбина е една от най-правилните стъпки.

"Няма абсолютно никакъв резон да разглеждаме българските граждани като хора с различни качества. Конституционно задължение е да се осигурят равни права на всички български граждани", посочи той  и поясни:

"Аргументът в подкрепа на сегашните ограничения винаги е бил един – страховете, че Турция може да упражнява влияние върху българската политика, чрез българските турци, които гласуват там. Тези внушения са абсолютно фалшиви. Имахме един случай, в който беше либерализирана системата като сега. Беше през 2014 г. Тогава броят на секциите в Турция нарасна с 50, а броят на гласувалите избиратели намаля с 4000", посочи Томов.

Според него с това решение драматичната ситуация във Великобритания ще бъде преодоляна:

"Там хората подадоха документи за разкриване на 88 секции, а бяха разкрити 35. Страшно много хора висяха по 5 или 6 часа по опашки, в Съединените щати секциите също не достигаха."

Нараства активността на българите в чужбина и проблемът може да се появи на още няколко места, прогнозира социологът.

Кога ще бъдат предсрочните избори

"На 99% трябва да приемем, че ще гласуваме през юли - на 11 или 18. Това са реалистичните срокове, ако третата политическа сила на която е възложен мандат не успее да състави правителство. Предсрочните избори най-вероятно ще променят малко неща. Политиците имат право на втори опит. Би трябвало обаче, ако и този втори опит доведе до такова невротично съотношение на силите в парламента да се напънат да съставят правителство, защото трети опит ще е трагикомичен", заключи социологът Цветозар Томов, цитиран от ОффНюз.

 

Водещи

Най-четени