Цветя пред останките на изпепелените тютюневи складове в Пловдив 22.08 | 09:05

Все повече се натрапва версията за умишлен палеж, прекалено много са съвпаденията в поредицата "инциденти" с паметници на културата на атрактивни места

От iNews.bg

Десетки пловдивчани се събраха в неделя вечерта пред оградата, опасваща улица "Иван Вазов" срещу останките на изпепелените в събота четири тютюневи склада, част от ансамбловия паметник на културата, наричан още Тютюнев град, предаде БГНЕС. Те оставяха цветя и се закичваха с траурни лентички в знак на почит пред пострадалите от вандалския акт културни ценности.

Все повече се натрапва версията за умишлен палеж, прекалено много са съвпаденията в поредицата "инциденти" с паметници на културата на атрактивни места.

Прокуратурата образува в неделя досъдебно производство, общината събра кризисен щаб, а в понеделник се предвиждат редица протестни прояви на различни съсловни организации предимно в сферата на изкуствата.

Разположени на над 5 хиляди дка площ, складовете са строени през 20-те години на XX век, експлоатирани са дълги години, пустеят от около 20. Разпродадени бяха през 2005-та.

Два от складовете са дарение на тютюневия търговец и голям благодетел Димитър Кудоглу. Те са били посочени в дарителския му акт като доходоносни здания за осигуряване дейността на създадения също от него Дом на здравето, в който безплатно са се лекували бедните граждани на Пловдив, предимно от туберкулоза, но са получавали медицинска помощ и за други болести.

Самият Дом на здравето също е унищожен. Своеобразен финал на цялата сага с погубените имоти от дарителския акт е фактът, че двата склада на Кудоглу изгоряха точно на рождения му ден - той е роден на 21 август 1862 година.

Пловдивчани, които се събраха на протеста в неделя вечерта, изразиха намерение да не оставят скоро гнева си да изтлее и да принудят институциите да си свършат работата и да посочат виновниците за тежката катастрофа.

Водещи

Най-четени