Целенасочени ритници били причина Стоян Балтов да издъхне 04.10 | 12:54

Експертизата показва, че са му нанесени множество целенасочени удари по главата и шията

От Ивелина Георгиева

Смъртта на убития през 2008 г. пред дискотека "Амнезия" студент Стоян Балтов е настъпила вследствие на многократни и целенасочени удари по главата и шията.

Това сочи тройна съдебно медицинска експертиза, която бе представена на днешното заседание на Софийския градски съд (СГС) по делото за убийството на студента.

Тези удари не са били случайни, а целенасочени, силни и многократни, обясни директорът на "Съдебна медицина" в Александровска болница доц. д-р Станислав Христов, който представи експертизата в съда.

Ударите са довели до резки размествания на мозъчната структура, за което е допринесло и налягането в черепната кухина на убития младеж. В резултат са установени множество увреждания и кръвоизливи на мозъчната тъкан, сочи експертизата.

Патолозите заключават, че следите по тялото на Балтов са от предмети със специфични рисунъци, кореспондиращи с подметки ма обувки. Различават един вид грайфер, но откриват и следи от още няколко вида обувки.

В Софийския градски съд (СГС) днес се проведе поредното заседание по делото за убийството на 20-годишния Стоян Балтов.

Студентът по медицина бе пребит до смърт на 5 декември 2008 година пред дискотека "Амнезия" в Студентски град. Подсъдими за смъртта му са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.

Убийството на Балтов стана повод за няколко големи студентски протеста през зимата на 2008 година.

Оказа се дори, че нощният клуб, пред който бе извършен побоят, е незаконен. На 23 декември 2008 г. проверка на столичната дирекция "Национален строителен контрол" констатират груби нарушения на сградата – вместо разполагане на група преместваеми павилиони, за които е издадено разрешение, е извършен строеж, който е незаконен. След решението се стигна и до събарянето на дискотеката.

Водещи

Най-четени