Целите на ГЕРБ за новата парламентарна сесия – европейски и местни избори 11.01 | 12:03

От БСП пък ще работят за предсрочен вот

От iNews.bg

Депутатите се събраха за първото пленарно заседание на 2019 г. Политическият сезон започна с редовните декларации от името на парламентарните групи по повод новата пленарна сесия. Партиите очертаха своите визии и приоритети през настоящия политически сезон, предаде БГНЕС.

ГЕРБ

В декларацията от името на ПГ на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов заяви, че в ГЕРБ си поставят задачата да имат шестима или повече евродепутати в следващия Европарламент. Цветанов подчерта, че основният акцент през настоящата година ще падне върху двата вида избори, включени в политическия календар – за Европейски парламент и местна власт. "Това гарантира интензивен политически дебат, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идните месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията", призова Цветанов.

"Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон, защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен", допълни още зам.-председателят на ГЕРБ. Според него най-голямата гордост на партията е факта, че тя се възприема като най-европейската партия у нас. Това твърдят близо половина българи в изследване, проведено през месец декември 2018 г. "БСП е определяна от категорично проевропейска партия от едва 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота като премерване на силите между БСП и ГЕРБ, както и като оценка на управлението на ГЕРБ", каза още Цветанов.

Управляващите си поставят и още една цел – да работят за това ЕНП да бъде първа политическа сила в Европа.

БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от своя страна, че БСП настоява за предсрочни парламентарни избори. "За нас 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика – и това само за първите 10 дни на 2019 г. Увеличението на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства пред невъзможност да оцелеят през зимата. По отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия и домакинства, настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не да обслужва олигарси. Иначе внасяме искане за оставка на цялата КЕВР, отбеляза още лидерът на БСП. Концесията на летище София заминава към ЕК със жалба за държавна помощ. Правителството на Борисов решава частни интереси, като нарушава европейските правила и българските закони.

За цените ще внесем искане за актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората, каза още Нинова. Тя се закани и с напускане на представителите на БСП от сдружението на общините. Искаме Европейската прокуратура да заработи най-бързо, да се конструира и да заработи в България, дано европейското законодателство даде справедливост на българския народ, каквато заслужава, допълни Корнелия Нинова. Тя за пореден път заяви, че този парламент е с изчерпано доверие и възможности. Искаме предсрочни парламентарни избори и каквото народът реши, ние ще го изпълним, подчерта още Нинова.

Обединени патриоти

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че ЕС е конструиран неправилно и че трябва да бъде съюз на отечествата. "Годината, в която влизаме, ще бъде историческа за Европа. Това не е клише, а истина. Това ще бъде година на разместване на пластовете. Европа трябва да реши каква ще бъде", подчерта Сидеров. Според него лидерите на най-големите европейски държави са се провалили в своята политика спрямо миграцията на Стария континент, а причината за това е "прекаленият либерализъм". "През тази година в Европа ще стане сблъсък и той няма да бъде между т. нар. ляво и дясно. Това ще е сблъсък глобализъм – антиглобализъм", смята Сидеров.

В изказването си лидерът на "Атака" подчерта още, че в Европа на преден план ще излязат такива политически формации и сили, които не са членове на сегашните алианси.

ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че управлението на страната през 2018 г. може да се определи с три думи – скандали и пропуснато време. "Със скандали започна годината, със скандали завърши. Политически – в голямата и малката коалиции в страната и чужбина. Политически, морални. Примери много. Изминалата година е изгубено политическо време за България. Управляващите казват, че има икономически постижения, както чухме. Това са аргументи, че трябва да продължат да управляват страната по същия начин. Фактите показват обаче – загубена година", подчерта Карадайъ.

Той посочи, че икономическият растеж е 3.5%, крайно недостатъчен. Такъв растеж обрича и следващото поколение да остане най-бедно в Европа. През 2018 г. най-голям инвеститор в страната са българските граждани, които работят извън страната, заяви лидерът на ДПС. Растеж, обоснован на потреблението, без инвестиции винаги дава един икономически ефект – инфлация. През 2019 г. високите й нива ще обезсмислят увеличаването на доходите, се посочва в декларацията на ДПС.

ВОЛЯ

За лидера на ВОЛЯ 2019 г. ще бъде знакова за България и цяла Европа. "Ще стане ясно дали Европейският съюз, в който членуваме от 12 години, ще се разпадне или ще продължи да съществува, но по коренно различен начин”, подчерта Марешки. Той разкритикува голяма част от европейските лидери, които определи като "слаби и зависими", водещи "грешни политики", които водят до "разрастване на чиновническата армия в Брюксел". "С една дума – нищо общо с онова, за което са мечтали идеолозите на основателите на обединена Европа", смята Марешки. Според него е необходима радикална промяна в начина, по който ЕС се ръководи, както и преосмисляне на членството на България в редица международни организации.

Водещи

Най-четени