Целодневно обучение и за децата до 7-ми клас? 03.09 | 10:54

"Имаме нужда от учители и те се завръщат в системата", каза още образователният министър

От Кремена Бедерева

Учебната година ще се открие на 17 септември - понеделник, тъй като няма как да е на 15 септември, когато по принцип бие първият училищен звънец. Тази година 15 септември обаче се пада събота.

Това съобщи образователният министър Сергей Игнатов, който откри във Варна представяне на възможностите за участие в конкурсите на специфична програма "Идеи" на Седма рамкова програма.

През тази учебна година целодневното обучение ще обхване учениците от трети клас, от следващата година и от четвърти, като целта е да стигнем до учениците до седми клас, каза още министърът на образованието, цитиран от БТА.

Той коментира, че по време на най-голямата криза в образованието през 2008 година, когато започна оптимизацията на училищната мрежа, повече от 10 000 учители са загубили работа.

По думите му обаче сега с въвеждането целодневното обучение имаме нужда от учители и те се завръщат в системата.

От днес до 5 септември Министерството на образованието, младежта и науката и Европейският съвет за научни изследвания (ERC) ще проведат серия от информационни събития, посветени на възможностите за участие в конкурсите на специфична програма "Идеи” на Седма рамкова програма, които ще протекат в два от големите университетски градове в България – София и Варна.

В рамките на предстоящите събития експерти от Изпълнителната агенция на Европейския съвет за научни изследвания ще запознаят българските изследователи в детайли с възможностите, предлагани от схемите на Съвета, както и ще дадат конкретни експертни напътствия и препоръки за изготвянето на успешни проектни предложения.

Като част от политиката за стимулиране на най-добрите български изследователи и оказването на подкрепа за постигане на върхови научни постижения, министерството чрез Фонд "Научни изследвания” предвиди и специфична схема за подкрепа на български проекти, които са получили висока оценка от европейските експерти, но не са успели да преминат праговете за финансиране по схемите на програма "Идеи”.

Водещи

Най-четени