Цената на агнешкото тръгна нагоре 20.03 | 15:46
По-скъпо е от миналата година

По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да дадем, ако искаме на Великденската трапеза да сложим свежо агнешко месо тази година. Оказва се, че заради по-малкия брой агнета – 600-700 хил. и поради голямото търсене цената на месото още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са ни предлагали агнешко на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5,50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лева. Това заяви бившия председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров, цитиран от "Монитор". В магазините пък се очаква цените да варират между 11 и 16 лева за кило. По думите на овцевъда търговците нарочно завишават до такива нива цените, което не е правилно. Според него, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева. Чилингиров уточни още, че и тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а отново ще се предлага мръвка от Нова Зеландия, Австралия и Румъния. Цената обаче не издава кое месо е наше и кое е чуждо. Така макар румънските агнета да струват по-малко, магазинерите го продават на същата цена, както българското. Размразеното месо обаче можем да се познае, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица и при натиск е еластично и възвръща формата си. За сметка на вноса зад граница изнасяме много малко количество агнешко. Единични фермери си позволяват да продават в Германия, Италия и Хърватска, посочва експерта. Според него, ако догодина Великобритания излезе от Европейския съюз (ЕС) цената на този вид месо драстично ще скочи заради митата, които ще бъдат наложени, разясни още Чилингиров. Междувременно кюстендилци масово започнаха да се презапасяват с по-евтино агнешко от съседна Македония. Въпреки, че все още търговията не е в разгара си по-предвидливите вече са си закупили традиционното месо и продукти за празника. Например, в Крива Паланка агнешкото месо се предлага срещу 10 лв. за кг. "Става въпрос за трупно месо. Има и такива, които продават живи агнета. Тогава вече цената е 4-5 лв. за кг., което е под цената в Кюстендил", коментират запознати. Преминаването през граница пък ставало безпроблемно, тъй като обикновено по четирима човека си разделяли мръвката за Великден.
Водещи
-
Кой ще плати сметката за по-високите разходи за отбрана в ЕС?
На 4 март президентът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен официално обяви...
30.03 | 18:00
-
Журналисти: Пеевски е засечен от радара на Европрокуратурата
Теодора Георгиева да излезе публично и да говори, призоваха Атанас Чобанов и Николай Стайков
30.03 | 17:40
-
Отиде си звездата от "Шогун" и "Птиците умират сами" Ричард Чембърлейн
„Нашият обичан Ричард вече е с ангелите“, заяви дългогодишният партньор на Чембърлейн Мартин...
30.03 | 16:54
-
Ето какво се случва с децата на убития висаджийски бос Георги Илиев и жена му Мая
Криста и Андреа бяха осиновени от тях само няколко месеца, преди Главния да бъде ликвидиран от...
30.03 | 17:20
Най-четени
-
Пастрокът обменял клипове с гаврите над 5-годичния Адриан с майка му
Това става ясно от обвинителния акт
30.03 | 13:40
-
Пеевски: Честит Рамазан Байрам!
"Пожелавам на всички здраве, благоденствие и мир в домовете", заяви лидерът на "ДПС-Ново...
30.03 | 10:40
-
Ахмед Доган прави нова партия?
"Участваме в правителство, в което дефакто не участваме. Беше грешка", заяви бившият депутат и...
30.03 | 17:00
-
Ангелов: Проруските партии се събраха, за да атакуват влизането на България в еврозоната
"Ако госпожа Георгиева се е срещала с Пепи Еврото, това много ни притеснява", категоричен е...
30.03 | 16:00