Цената на летния душ скача драстично 30.04 | 18:28

Повечето топлофикации искат от КЕВР сериозно вдигане на тарифите от 1 юли

От Кристиан Костурков

Летният душ на повечето българи може да излезе доста по-скъп от този в момента. Това става ясно от заявленията на топлофикационните дружества, изпратени до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с които те искат промяна в цените на топлоенергията от 1 юли. Единственото изключение е "Топлофикация Бургас", която е пожелала цената на топлата вода от лятото там да бъде намалена с 2%. За останалите градове обаче се очертава поскъпване и то не с малко.

Най-голям скок на цената иска пловдивската "ЕВН България Топлофикация", където топлата вода ще поскъпне с над 32%, ако КЕВР одобри предложението на дружеството. Никак не малко увеличение иска и "Топлофикация София". Според заявлението на компанията столичани вероятно ще се къпят срещу близо 18% повече пари след 1 юли. С около процент по-малко увеличение на цената на топлата вода е поискала топлофикацията във Велико Търново. Дружеството в Плевен пък смята, че тарифата му от 1 юли трябва да бъде повишена с над 15%. Едно от най-ниските поискани увеличения е от страна на варненската "Далкия", която е заявила близо 5.5 на сто по-висока тарифа. Ако така предложените цени бъдат приети и останат без промяна до октомври, това означава и че за идната зима парното ще струва значително по-скъпо от изминалия отоплителен сезон.

Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев подадените заявления са изготвени съгласно действащата методика за определяне на цените. В тях са включени разходите за емисии въглероден диоксид, които преди не са били включвани в цените, както и технологични и други разходи, орязвани през предишни години. Николаев посочи също, че цените на електрическата енергия са били намалявани на два пъти през предишни периоди, без това да се отрази на цената на топлинната енергия и сега тези разходи също трябва да бъдат компенсирани, откъдето се получава и голямата разлика между сегашните цени и тези, които са предложили топлофикациите. Той обаче допълни, че до края на юни, когато КЕВР трябва да вземе окончателното си решение за цените на топлата вода от 1 юли, има още много време и все още не е ясно какво точно ще реши регулаторът.

Водещи

Най-четени