Цени в галоп: За година дизелът се е вдигнал с 65%, бензинът - с 58 23.06 | 08:30

Цената на най-масовия бензин А-95 нарасна до средно ниво от 3,37 лв. за литър. Точно преди година тя е била 2,13 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net

От iNews.bg

Бензинът и дизелът в България поскъпват значително повече от повишението на цената на руския петрол, който основно използва рафинерията на Лукойл в Бургас, показват данни за котировките на петрола на международните пазари. Това означава, че цените на дизела у нас надминаха 3,50 лв. за литър не само заради поскъпването на петрола.

Цената на руския петрол урал на 22 юни миналата година е била 75 долара за барел, а сега е около 90 долара за барел. Това е увеличение само с 20%. Ако вземем средните цени на руския петрол за малко по-дълъг период от време се оказва, че увеличението е по-голямо. Преди година цената му се е движила около 70 долара за барел. През миналата седмица руският петрол урал за момент надминава 100 долара за барел, което е рекордна стойност за периода от август 2014 г. насам. След това цената му се понижава до 90-95 долара за барел. Това представлява поскъпване с около 35% за година. Но дори да направим изчисленията с рекордно висока цена от 100 долара за барел, се оказва, че поскъпването на руския петрол за година е с по-малко от 43%. Това е значително по-малко от повишаването на цените на горивата по бензиностанциите у нас.

Цената на най-масовия бензин А-95 нарасна до средно ниво от 3,37 лв. за литър. Точно преди година тя е била 2,13 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Поскъпването за година е с 1,24 лв. за литър, или с 58%. При дизела повишението на цената е още по-голямо. Средната цена на дизела по бензиностанциите достигна 3,51 лв. за литър, при положение, че преди година той струваше колкото бензина - 2,13 лв. Това представлява увеличение с 1,38 лв. за литър или с 65 на сто, което е значително повече от покачването на цената на руския петрол.

Цените на горивата по бензиностанциите не зависят само от котировките на петрола на международните пазари.

Значителна част от цената се определя от размера на акцизите и на ДДС, които през последната година не са се променили. И преди и сега акцизът за бензина е 71 ст. на литър, а за дизела е 65 ст. на литър. Ставката на ДДС също остава без промяна в размер на 20%. Влияние върху цените на горивата имат и други разходи като например за заплати. Дори през последната година заплатите в бранша да са нараснали, това едва ли е с около 60%, колкото е поскъпването на горивата.

Оказва се, че цените на бензина и дизела в страната са нараснали значително повече от покачването на разходите за производството им, пише "Труд" в свой анализ. През миналата година цената на руския петрол и на петрола сорт Брунт бяха много близки. След войната в Украйна обаче това се промени. В рафинерията в Бургас използват не само руски петрол. Освен това редица търговци внасят горива, които не са произведени в бургаската рафинерия. Цената на петрола сорт Брент сега е около 104 долара за барел, а преди година беше 73 долара. Това представлява увеличение с 42%.

Ако вземем предвид рекордните цени на петрола Брент от 120 долара за барел, които бяха достигнати през миналата седмица, се оказва че поскъпването спрямо миналата година е с 64%, приблизително колкото е покачването на цената на дизела. Но дори всичките горива в страната да са произведени от Брент, отново покачването на цените им не съответства на поскъпването на петрола, защото при акциза, който е съществена част от цената, промяна няма.

Вчера граждани излязоха на протест на площада пред храм-паметника "Александър Невски” в София заради високите цени на горивата. Протестът беше подкрепен от превозвачите в страната. Исканията на протестиращите граждани бяха литър дизел и бензин да струват под 2 лева, а литър газ - по-малко от 1 лев. Точно преди година цените на бензина и дизела бяха съвсем малко над 2 лв. за литър.

България продължава да е страната от ЕС, която все още не е взела мерки срещу покачващите се цени на горивата и галопиращата инфлация, заявиха браншови организации от сферата на транспорта.

Водещи

Най-четени