Цените на винетките – дискриминационни 16.02 | 15:08

Предлагат да има дневни винетки и за леките автомобили

От Нели Минчева

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви, че според нея цените на винетките са дискриминационни.

За такава е обявена и валидността на годишните стикери, както и липсата на дневени винетки за превозни средства от трета категория.

От комисията предлагат на министъра на регионалното министерство и на министъра на финансите да изготвят и внесат за разглеждане в Министерски съвет няколко промени.

Според КЗД месечният размер на цената на винетката не трябва да надвишава 10% от годишния размер, седмичният - 5% от годишния размер, а дневният - 2% от годишния размер (за автомобилите над 3,5 тона).

Така например при годишна винетка от 67 лв. за лек автомобил дневният стикер не би трябвало да струва повече от 3,35 лв. Цената на седмичната винетка обаче е 10 лева.

От комисията настояват още за създаване на възможност за валидизиране на годишната винетка за срок от една година, считано от дата, посочена според нуждите и на отговорността на потребителя, както и въвеждане на дневни винетки за превозни средства от 3-та категория (леки и лекотоварни автомобили до 3,5 тона).

Предлага се още да се обсъдят нормативни промени с цел събиране на винетните такси по електронен път и за замяна на физическите винетни стикери с електронна винетка.

Водещи

Най-четени