Цените на храните замръзнаха 22.08 | 09:19

Борсите продават с минимални разлики спрямо миналата седмица

От Кристиан Костурков

През последната седмица цените на повечето храни у нас останаха без промяна, а само при единици от тях се наблюдава минимално поскъпване или поевтиняване. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. При половината храни или изобщо няма изменение в цените, или то е в рамките на до 1%, в повечето случаи и значително по-малко.

Единици са пък стоките, при които има повишение на цената. Сред тях обаче са основните съставки на сезонната салата. При краставиците поскъпването се движи между 9.8% при оранжерийните и 22% при полските. Доматите от оранжерии също вдигат цената си – с 6.2 на сто. При отглежданите на полето обаче се наблюдава поевтиняване от близо 10%. Такова има още при чесъна, лука, картофите и чушките. При последните то достига 12-13%. Поскъпване пък има още само при зелето, чиято цена по борсите се е повишила с 13 на сто.

При сезонни6те плодове се наблюдава основно падане на цените. Такова има при ябълките, пъпешите, гроздето, където надхвърля 5%. При дините цените остават без промяна, а единствено при прасковите се наблюдава поскъпване от 1%.

Значително по-малки движения в цените има при останалите хранителни продукти. Различните видове колбаси поевтиняват с 0.4 на сто, а пилешките бутчета – с 0.3%. Леко покачване на цените пък има при варивата, като при зрелия фасул и ориза то е до 0.5%, а само при лещата е 2.7 на сто. Кравето сирене и кашкавалът поскъпват съответно с 0.2 и 0.6 на сто, а кренвиршите – с 1.5%. Намаление на цените се наблюдава пък при яйцата – с над 5 на сто, а по-малко е то при олиото, маслото, маргарина и обикновените вафли.

Водещи

Най-четени