Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а това се използва от бизнеса за увеличаване на маржа на печалбата 23.10 | 14:45
В момента с по-ниско ДДС сред храните са само хлябът и брашното, което е 0% до края на тази година, както и за ястията, които се предлагат в ресторантите (9%).
Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а това се използва от бизнеса за увеличаване на маржа на печалбата. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев в отговор на въпрос за това дали трябва да се намали данъкът, както е в редица други държави, пише "Телеграф".
В момента с по-ниско ДДС сред храните са само хлябът и брашното, което е 0% до края на тази година, както и за ястията, които се предлагат в ресторантите (9%).
Той посочи за пример, че при скорошното си посещение в Нидерландия видял, че килограм кашкавал, зрял 90 дни, там струва около 22 лева. В България този, който се предлага, е със срок на зреене 45 дни и е два пъти по-скъп.
Ако у нас се въведе по-ниско ДДС, то държавата и браншовите съюзи някак трябва да контролират маржа на печалбата, за да не се получават свръхпечалби заради намаленото ДДС.
Защото при хляба и брашното, както и в ресторантите, реално отражение върху цените нямаше. И в същото време тези браншове получават субсидии заради украинския внос.
Също така за производство, както и допълнителни помощи за еленергията. Но какво печели обществото от намаляване на ДДС. Линейното мислене не води до положителни резултати, трябва метрично мислене.
Проверка установи, че ДДС за храните в 17 страни в Европа е по-ниско от това у нас. Под 20% е данъкът в Малта, Люксембург, Полша, Северна Македония, Чехия, Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Черна гора, Финландия, Румъния и Гърция. В някои държави обаче редуцираната ставка е само за определени стоки, а на места има намаление и за водата.
Проф. Дуранкев коментира още, че качеството на храните у нас е друга тема, която трябва да бъде коментирана. Той посочи, че при поставяне на парче хубав хляб в чаша с вода тя не трябва да потъмнява. У нас обаче качеството е компрометирано и то не само при хляба, но и при сиренето, млякото и прочие.
Водещи
-
„Виена Шьонбрун Оркестра“ с трети концерт в София
Австрийските музиканти пристигат с нов празничен репертоар и специална програма, вдъхновена от...
20.11 | 19:15
-
Изслушаха шефа на ДАНС за последиците от санкциите над активите на "Лукойл"
Бяха обсъдени въвеждането на разширени правомощия на особения търговски управител
20.11 | 19:00
-
Весела Лечева за съдебната сага в БОК: Срамът е за цяла България
Тя се надява съдебната сага да не се отрази върху подготовката на състезателите за...
20.11 | 18:40
-
Месопреработватели: Държавата готви драстично по-високи такси за производители и търговци на храни
Защо Агенцията по храните реши да повиши в пъти цените на административните си дейности към...
20.11 | 18:20
Най-четени
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Рецепционисти вече получават до 3000 лева, а хотелските мениджъри – до 120 000 евро годишно
Особено внимание той отделя на нарастващите заплати в бранша, които според него стоят в...
20.11 | 12:45
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59