Цените на храните скочиха рязко, заплатите си остават замръзнали 31.08 | 11:20

В заведенията също се очаква увеличение на цените, прогнозира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той коментира, че през последния месец цените на доставчиците са скочили с 11 на сто

От iNews.bg

Цените на някои основни хранителни продукти като хляба и млякото се покачват заради поскъпването на тока на свободния пазар. Вдигат се и цените в заведенията, показа проверка на "Телеграф". В същото време в редица производствени сектори заплатите са по-ниски или запазват нивата си отпреди поскъпването. Най-драстичен е примерът с работниците в текстилния бранш, където са едни от най-ниските заплати.

Работодателите не щат и да чуят за увеличение на възнагражденията, тъй като разходите за електроенергия скачат двойно и тройно. 20-30% би трябвало да се увеличат цените на млечните продукти, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Заради договорите с търговските вериги и магазините, които са със срок около година, това увеличение на разходите за ток, а и не само, ще доведе до влошаване на качеството на продуктите.

"Причината е, че договорите са сключвани по едни цени и съответно производителите трябва да се съобразят с тях. Това ще рефлектира върху качеството и използваните суровини", посочи Зоров. Например ще се влага повече вода в сиренето, а и не се само. Очаква се производителите да преработят рецептурите, като използват по-евтини суровини, за да компенсират нарастващите разходи за енергия и горива. Цената на млякото също се повишава заради скока на цените на фуражите, обясни още Зоров. На европейските пазари килограм прясно мляко вече струва 42 цента. Скъпият ток удря и по цената на хляба. В Добрич например, където е Житницата на България, тестените изделия са поскъпнали с между 10 и 30 ст. Увеличават се и цените на закуските с повече от 10 ст. Подобен ръст се наблюдава и в други градове у нас.

В заведенията също се очаква увеличение на цените, прогнозира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той коментира, че през последния месец цените на доставчиците са скочили с 11 на сто. "Ако цената на тока не се промени през следващия месец, това неминуемо ще доведе до поскъпване на стоки и услуги, и то не само в нашия бранш, а навсякъде”, заяви Алибегов. В големите търговски вериги храните и стоките вече са с между 15 и 20 на сто по-високи спрямо предходния месец, показа проверка на "Телеграф". Експерти прогнозират, че високите цени на еленергията ще доведат също до увеличение на цените на месните продукти, както и на зеленчуците, които вече се отглеждат основно в оранжерии.

Доста негативно се отразяват по-високите цени на електроенергията и на фирмите от текстилния бранш. Сметките за ток са с около 70% и нагоре по-високи за юли. "Очакваме още по-високи за август", заяви Йордан Беловодски от Българската асоциация на текстил, облекло и кожи.

Браншът е един от най-пострадалите от COVID кризата, въпреки че не беше затварян със заповед от държавата. Причината е, че е почти 100% експортно ориентиран, а основните ни пазари са Италия, Германия и Франция, държави, които пострадаха сериозно от кризата и там имаше пълен локдаун. "Поръчките намаляха драстично, а там, където имаше, те бяха занижени и цените им бяха намалени”, обясни Беловодски.

Проблемът с рязкото поскъпване на тока буквално още повече засили тежката ситуация в бранша. "Имаме вече поредни фирми пред фалит и ако нещата в близките два месеца не се отрегулират, включително цените на тока, те ще прекратят дейността си. Една от фирмите в организацията сподели, че последните два месеца има засилване на поръчките, което ги накарало да обещаят увеличение на заплатите на хората, но сега заради скъпия ток ще трябва да замразят плановете си за ръст на възнагражденията", коментира той. Фирмите от бранша посочват за пример, че ако през юни разходът за еленергия е бил около 5000 лева, сега сметката е набъбнала двойно. От асоциацията са потърсили съдействие, като са изпратили писмо до служебния премиер и министъра на икономиката, в което зоват за помощ, но отговор не са получили. От бранша се готвят за ефективни протести, докато исканията им не бъдат чути.

Дружествата ВиК са в критична ситуация заради непредвидимо високите цени на тока. Секторът потребява 600 Мвт мощност, което е 1,5% от вътрешното потребление на електрическа енергия в страната. Между 10 и 40% са разходите на ток за добив на вода, обявиха от държавния ВиК холдинг.

Доставчици на ток на ВиК са прекратили договорите с тях и принудително водните компании били прехвърлени на доставчик от последна инстанция, който е с още по-висока цена. "Ако вдигнат цената на тока на хлебозавод, той може да увеличи цената на хляба. Енергоемките индустрии спират работа, но ВиК не можем да спрем подаването на вода, нито да вдигнем цената на водата в отговор. Плащането на новите сметки за електричество ще се наложи да бъде направено за сметка на планираните инвестиционни дейности на дружествата, което не е в интерес нито на самите оператори, нито на общините и на гражданите", коментира представител на едно от дружествата. "Разходите за еленергия са скочили три пъти спрямо миналата година", коментира Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Няма как да повишим цените, тъй като конкуренцията в нашия бранш е много голяма и дори сами си правим дъмпинг", каза Налбантов. "Очакваме сметките за август и ако разходът надхвърли приходите, директно затваряме, дори да има туристи. От бранша подготвят и масови протести заради скъпия ток", допълни той, като се очаква датата да бъде уточнена до дни.

"Няколко фактора оказаха съществено влияние върху повишаването на цените на електроенергията в страната", коментира Силвия Тодорова, директор на център "Предприемачество" в Българската стопанска камара. Те са както международни, така и вътрешни за страната. Например очакванията за повишена икономическа активност в световен мащаб предопредели търсенето на горива и енергия и нарастване на цените. Квотите за емисии парникови газови също поскъпнаха от около 20 евро за тон в края на миналата година до почти 60 евро в последните месеци. Те оказват силен натиск за повишаване на цената на електроенергията в страната, защото сме зависими от топлоелектрическите централи, работещи на лигнитни въглища. Може да се прогнозира, че общото повишаване на цените ще бъде в границите между 2 и 5% в краткосрочен план. Създават се предпоставки бизнесът да запазва по-квалифицираните служители - евентуално с увеличена заплата, и освобождаване на останалите, както и да свива разходите за инвестиции, за да компенсира нарасналата издръжка.

Поскъпването на тока е довело до увеличение с 53 млн. лева на разходите за енергия от 27 юли до началото на август, когато цената му на свободния пазар удари 330 лева за мегаватчас. Това става ясно от данни на работодателските организации, които бяха изнесени на заседание на комисията по ревизиите в парламента миналата седмица. Според бизнеса една от причините за рязкото повишаване на борсовите цени на тока в сегмента "Ден напред” е била, че БНЕБ се е присъединила към пазарното обединение на Гърция, без да дочака обединението и с Румъния, което би позволило да се търгува трансгранично много повече електроенергия, следователно цените да падат.

Водещи

Най-четени