Цените на хранителните стоки на едро започнаха да намаляват 03.04 | 13:45

Повишаването на индекса на тържищните цени се запази до втората седмица на март, когато стойностите се стабилизираха на ниво от 2 пункта

От Кремена Бедерева

Цените на хранителните стоки, при които се наблюдава покачване от началото на годината, започнаха да падат през втората половина на март.

Повишаването на индекса на тържищните цени се запази до втората седмица на март, когато стойностите се стабилизираха на ниво от 2 пункта. Това е  най-високото ниво на индекса до момента, предаде Дарик радио.

След достигането на този пик, през следващите седмици на март стойностите се стабилизираха и кривата бавно тръгна надолу. В края на март индексът е на ниво от 1,9882 пункта, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спрямо същия месец на миналата година цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (52%), олиото (48%) и брашното (49%).

През март 2011 година в сравнение с март 2010 година са отчетени значително по-високи цени на картофите, чесъна и зелето (около 71%) и по-ниски стойности на цените на оранжерийните краставици (10%) и на яйцата (30%).

Анализът на ДКСБТ на движението на цените през март за последните пет години показва, че въпреки трайната тенденция на поскъпване на хранителните продукти, повечето от тях, с изключение на захарта и млечните продукти, остават под нивото от 2008 година.

Водещи

Най-четени