Цените на хранителните стоки на едро през февруари са без особени промени 02.03 | 10:54

Спрямо февруари 2013 година индексът е с 4% по-нисък

От Мая Александрова

През февруари Индексът на тържищните цени остава стабилен с минимални промени и в края на месеца е на ниво 1,472 пункта.

Спрямо февруари 2013 година индексът е с 4% по-нисък, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Основните хранителни стоки, млечните и месните произведения през февруари се продават с малки промени спрямо януари. През миналия месец захарта поевтинява с 6,6 на сто. Цената на олиото "пада" за месец с 3,3 на сто, а от началото на годината - с 6%. Експертите отчитат поскъпване на зрелия фасул с 2,3 на сто на месечна база.

Цените на млечните произведения са без промяна спрямо предходния месец, само цената на кравето сирене се повишава с 2,6 на сто. Свинското месо, кренвиршите и трайният салам поевтиняват с около 2-3 на сто, а цените на пилешкото месо, малотрайните колбаси и каймата се задържат около нивата от януари. През февруари цените на брашното и яйцата са без промяна.

Спрямо февруари 2013 година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене (12 на сто), а поскъпването на кашкавала и маслото е с около 3-6 на сто.

Продажните цени на месото и месните произведения през февруари 2014 г. са по-ниски спрямо година по-рано, като най-голямо поевтиняване на годишна база се наблюдава при свинското месо - 7,7 на сто, а при месните произведения то е около 3-4 на сто, отчита ДКСБТ. За една година цената на зрелия фасул "скача" с 40,8 на сто.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е 22 на сто. Цените на едро на яйцата и брашното през февруари тази година са с около 14-18 на сто по-ниски.

Значително поскъпване на месечна база има при българските и вносните краставици, съответно с около 20 и 10 на сто.

Ръст на цените през февруари е отчетен при зелето (7,5 на сто), морковите (6 на сто) и картофите (2,6 на сто). През февруари спрямо януари се наблюдава поевтиняване на доматите, като при българските оранжерийни домати то е 5 на сто, а при вносните домати намалението на цената е 11 на сто.

През февруари мандарините поскъпват с 8,6 на сто, бананите - с 3 на сто, а лимоните с 1,8 на сто. През миналия месец цената на портокалите "пада" с 6 на сто, а на ябълките - с 3 на сто.

През февруари на годишна база картофите, българските оранжерийни краставици и морковите поскъпват с около 14-17 на сто. Цените на краставиците от внос и на зелето поевтиняват на годишна база с около 2-5 на сто.

Поевтиняване на годишна база има при доматите, като при българските то е 7 на сто, а при вносните - 15 процента. Цените на повечето плодове поевтиняват на годишна база с около 3-4 на сто, само бананите са с около 1,5 на сто по-скъпи, предде БТА.

 

Водещи

Най-четени