Цените по морето! Изненада с таратор и цаца 19.06 | 16:45
Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават

"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на Bulgaria On Air.
Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.
До думите му почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.
"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.
Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.
"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.
Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.
Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.
"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.
Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.
"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.
Водещи
-
Дебора: Изпитвам страх
Делото в Районния съд в града започна отначало и се води при закрити врати. Георгиев е обвинен...
12.09 | 11:15
-
Радостин Василев: Очаквам това да е първият вот на недоверие, подкрепен от цялата опозиция
„Днес до 13:00 ч. трябва да сме събрали подписите и заедно с ПП-ДБ да депозираме общ вот на...
12.09 | 10:59
-
Албания стана първата държава в света, която назначи виртуален министър
Революционното управленско решение е част от по-широката визия на албанския премиер за...
12.09 | 10:45
-
"Маркет ЛИНКС": "Възраждане" губи подкрепа, "ДПС - Ново начало" доближава ПП - ДБ
Ниска избирателна активност при евентуални избори
12.09 | 10:26
Най-четени
-
Кантарджиев: Миналата седмица има с 5,45% увеличение на COVID случаите в сравнение с предходната
Коронавирусни инфекции е имало и ще има, напомни той.
12.09 | 09:59
-
Очаква се днес ПП-ДБ, МЕЧ и АПС да внесат в деловодството на Народното събрание петия вот на недоверие срещу кабинета "Желязков"
Предишни опити за сваляне на правителството
12.09 | 09:12
-
Костадинов нарече медийната среда "фекална вода" след участие в БНР
Зад емоционалната реторика
12.09 | 10:15