Център за обществена подкрепа отвори врати в Дулово 02.02 | 19:26

Разнообразни социални услуги ще са включени в дейността на новата институция

От Ивайло Ангелов

В Дулово бе открит Център за обществена подкрепа. Негов ръководител ще е Магдалена Панева, а сред членовете на управата му ще бъдат още Гюнер Мехмед - педагог, Райфе Сюлейман - психолог, Елена Трендафилова - социален работник. Центърът се намира на ул." Св.Св. Кирил и Методий" 11 - познато на дуловци като бивше ученическо общежитие. Работното време на центъра ще е от понеделник до петък между 8:30 и 17:00 ч.

По време на откриването екипа на центъра посрещна с хляб и сол гостите на събитието. Сред тях бяха д-р Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово, заместниците му Юксел Исмаил и Доротея Тотева, Мая Димитрова, директор на РДСП Силистра, други директори и зам.директори на учебни заведения, представители на общински и държавни институции. 

Кметът на Дулово приветства екипа, който ще осъществява новата социална дейност, която отдавна е отчетена като необходимост. Той изказа своята удовлетвореност, че в тези нелеки времена ползотворното сътрудничество между местната власт, регионалните и националните институции дават възможност да се реализира такъв комплекс от социални услуги, за да бъдат разрешавани успешно проблемите на децата и младежите, на жителите на общината.

От името на държавната институция, която представлява в област Силистра, Мая Димитрова поднесе поздравителен адрес и изказа благодарност за добрата воля и усилия на общинското ръководство, да реализират Центъра за обществена подкрепа. От своя страна Доротея Тотева представи екипа на Центъра и покани присъстващите да разгледат приветливите и просторни помещения, които са обновени.

Социалните услуги, които ще се предоставят там, са насочени към предотвратяване на раздялата на деца от техните семейства, превенция на насилието и отпадане от училище, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване и подкрепа на приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми и прояви.

Центърът се намира в сграда до СУ " Васил Левски " в Дулово, което е най-голямото в момента в област Силистра сред общо 48 училища. Помещенията на бившето общежитие са ремонтирани, оборудвани и обзаведени по проект. В него потребителите могат да ползват услугите на психолог, педагог и социален работник. 

Водещи

Най-четени