Центърът на София под блокада за „смяната на караула“ на „Дондуков“ 2 20.01 | 11:36

НСО ще проверява обстойно всеки гражданин, желаещ да види на живо как Радев става президент

От Кристиан Костурков

При изключително сериозни мерки за сигурност ще премине церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Румен Радев. Това става ясно от съобщението на СДВР във връзка с предприеманите действия за охрана и сигурност около събитието, което ще се състои тази неделя. Буквално всеки, който желае да гледа на живо размяната на ролите между Рисен Плевнелиев и Румен Радев на пл. "Св. Александър Невски", ще бъде щателно проверен от органите на реда преди да бъде допуснат до мястото на събитието. За целта ще бъдат организирани специални КПП-та, през които ще преминават хората, за да бъдат допуснати на площада. На проверки ще бъдат подложени дори журналистите, които ще отразяват събитието.

От полицията забраняват да се носят каквито и да било предмети, които вдигат шум, както и пускането на дронове в района на церемонията. Зрителите пък ще бъдат настанявани на строго определени места и няма да могат да гледат от където си пожелаят.

За желаещите да наблюдават събитието пред Паметника на Незнайния воин, са определени два терена - тротоара на ул. "Оборище" срещу паметника на цар Самуил и пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Преди да бъдат допуснати там, хората ще преминат през задължителна проверка. Тя ще се прави посредством 2 пункта. Първият ще бъде разположен на ул. "Г.С.Раковски" срещу паметник "Опълченец", а вторият – при южния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски". Крайният час за пристигането на хората и заемането на местата е 10:15 ч. Препоръчва се обаче те да дойдат по-рано, тъй като самите проверки ще отнемат време, а церемонията започва точно в 11:00 ч.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им. Служителите на НСО пък ще извършват проверки на предмети и вещества според разпоредбите на Закона за Националната служба за охрана като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия, хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Водещи

Най-четени