Цигарите поскъпват 19.10 | 11:45

Кутия от 20 папироси ще поскъпне с 62 стотинки, догодина – с още около 5

От iNews.bg

Цените на цигарите ще се повишат с над 60 стотинки. Това ще стане, ако парламентът приеме и на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Днес това се случи на първо четене. Според приетите поправки специфичният акциз върху цигарите се променя от сегашните 70 на 101 лв. за 1000 къса. Което означава, че за кутия от 20 папироси цената ще трябва да се повиши с 62 стотинки.

В същото време от догодина се задава и още едно поскъпване. Депутатите решиха, че пропорционалният акциз поетапно ще се изменя, за да достигне минималните нива на облагане за Европейския съюз. Това трябва да се случи до 1 януари 2018 г. Така за догодина е предвидено пропорционалният акциз да бъде 27 % от продажната цената за 2017 г., а за 2018 г. - 28 %, предаде БГНЕС. Което при различните марки, в зависимост от цената им, ще означава увеличение с около 5 стотинки за кутия от 20 цигари.

За да се намали административната тежест при лицензирането и при регистрационните режими е предложено от административните задължения на лицата да отпадне предоставянето пред митническата администрация на удостоверения за наличие или за липса на данъчни задължения и на задължения за осигурителни вноски. Информацията ще се получава по служебен ред от Националната агенция за приходите. Народният представител Георги Търновалийски от БСП лява България заяви по време на дебата, че от БСП няма да подкрепят по-голямата част от промените. А депутатът от ДПС Петър Чобанов призова народните представители от ДПС да се въздържат от подкрепа на законопроекта.

Водещи

Най-четени