Ципрас ще иска в Брюксел отклоняване на бежанците към България 06.03 | 16:13

Нови 100 хил. мигранти се готвят да потеглят към Гърция, очаква се да я достигнат още този месец

От iNews.bg

Гръцкият премиер Алексис Ципрас незабавни мерки за справяне с бежанския натиск срещу страната му чрез поемане на отговорност от останалите държави в ЕС. Един от възможните сценарии е пренасочването на мигрантския поток към България. Макар да не го казва директно, Ципрас намеква точно за това. Според думите му бежанците не трябва да смятат, че Егейско море е вратата им към Европа. "Гърция ще продължи да спасява бежанци, но трябва да бъде изпратено посланието, че пътят им към Европа не е през Егейско море, а директно от Турция, казва Ципрас, цитиран от БНР. Това обаче на практика означава, че гръцкият премиер иска миграционният натиск към страната му да намалее за сметка на увеличението му към България, тъй като единственият път пред мигрантите, ако не минават през Егейско море, е през нашата страна.

Възможно е Атина да поиска тази мярка още утре. По време на срещата на върха на ЕС за бежанците, която ще се проведе в Брюскел, Ципрас ще настоява за незабавно стартиране на процедура за преселване на голям брой бежанци в други страни след затварянето на границата при пункта "Идомени” от страна на Македония. В тази връзка той ще поиска всички страни от ЕС да поемат своите отговорности. Което отново е намек за пренасочване на мигранти и към България.

Междувременно стана ясно, че през този месец се очаква ново засилване на бежанската вълна. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че през март до Гърция се очаква да се доберат нови 100 хил. мигранти освен достигналите вече там и тези, които в момента пътуват към югозападната ни съседка. Според него това ще принуди Евросъюза в близките седмици да преразгледа сериозно правилата за предоставяне на бежански статут и убежище.

Най-четени