Цонев: БСП и ДПС трябва заедно да решат до кога правителството има ресурс да работи 08.06 | 19:56

Има риск да не сме в следващата власт, но сме го поели, каза депутатът от Движението

От iNews.bg

"По-скоро ние бяхме изненадани от изненадата на БСП. 11 дни ги чакаме да обявят анализа си на изборните резултати." Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Истината е, че избирателите предадоха БСП и това е очевидната истина. Ако има някой губещ от тази ситуация, това е ДПС, защото ако резултатът на БСП беше друг, ние щяхме да направим заявка за пълен мандат и щяхме да участваме в управлението, а не да отиваме на избори", обясни той.

По думите му не е честно правителството да отговаря за провала на БСП.

"Не е честно кабинетът на Орешарски да отговаря за провала на БСП", каза Цонев.

"Ние очаквахме БСП да бие ГЕРБ, но резултатът е друг. Разбира се, че беше реално БСП да бие ГЕРБ на евроизборите. Защо да не е реално?", попита депутатът.

"Не виждам място за отмъстителност от страна на Местан, но за Станишев не знам", обясни Йордан Цонев.

Той демонстрира неудовлетворение от настояването на Сергей Станишев за задължително гласуване и зададе контравъпрос: "Как ще отвориш секции за милион и половина българи, пръснати по цял свят?".

"Посрещнахме искането като ненавременен жест за наказание или отмъщение. Не можеш да излизаш по този начин от властта. А ако следващите избори зададат същата конфигурация?", посочи депутатът от ДПС.

Той смята, че след разговори с БСП ще се стигне не само до устно, а и до официално споразумение за предсрочни избори в края на септември или началото на октомври. Според него сега изходът е с оставка на премиера.

"Но трябва да се седне на масата за преговори и двете политически сили и Орешарски да решат до кога има ресурс да работи правителството и кога да са изборите през есента. Ще има предсрочни избори, няма енергия този кабинет да остане", категоричен той.

"Има риск да не сме в следващата власт и тя да се конструира без ДПС, но сме го поели. Били сме и друг път в пълна изолация и сме излизали по-силни", каза Йордан Цонев.

Водещи

Най-четени