Цонев: Външно застрашава нашите момчета в Афганистан 25.04 | 13:07

Според бившия военен министър публикуването на имената им показва пробив в отбраната

От Кремена Бедерева

Министерство на външните работи публикува имената на 332-ма български рейнджъри в Афганистан, с което пряко застрашава сигурността на нашите момчета. Това е недопустимо и показва сериозен пробив в отбраната и абдикация от задълженията на министерството да опазва правата и живота на българите зад граница.

Това се посочва в позиция на лидера на партия "Нова алтернатива” Николай Цонев.

"Имената на рейнджърите са обявени на сайта на МВнР в секцията избори, където се публикуват българите, които ще гласуват в изборни секции в чужбина. Ясно е, че това е направено съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, но това показва два генерални пропуска на управляващите", смяна Цонев.

Според него първият пропуск е, още когато е гласуван текстът в Изборния кодекс. Още тогава е трябвало да се предприемат мерки за конфиденциалност на имената на лицата, участващи във военни операции и специални мисии, както е било досега.

Вторият пропуск е направен сега, когато Министерство на отбраната са подали, а Министерство на външните работи са публикували имената на военнослужещите ни, застрашавайки тяхната сигурност.

"Очевидно бюрократите и управляващите седят на топло в кабинетите си и не се интересуват, че там се води война. Явно не осъзнават, че с тази престъпна небрежност рискуват живота и сигурността на рейнджърите ни”, коментира Цонев.

Водещи

Най-четени