Цонев: ДПС ще настоява за агитация на майчин език 14.02 | 09:29

Партията не са против агитацията преди изборите да се води на официалния за държавата ни език

От Кремена Бедерева

ДПС няма да се откаже от текста в новия Изборен кодекс, който позволява предизборна агитация на майчин език.

Това заяви в ефира на TV7 депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Той обвини останалите парламентарно представени партии, че отказват да разберат 8-годишното членство на България в Европейския съюз (ЕС) и посочи като пример, че когато европейски лидер посети страната ни, той говори на чужд език и ползва услугите на преводач.

ДПС не са против агитацията преди изборите да се води на официалния за държавата ни език, но настояват политическите лидери, които агитират на турски с преводач, да не бъдат глобявани. В противен случай трябва да глобяваме и гостуващите европейски политици, които ползват английски, френски и немски, заяви Цонев.

Депутатът от ДПС е категоричен, че партията му ще извърви докрай пътя и няма да отстъпи по тази точка от Изборния кодекс. Търсим подкрепа, за да се обърнем към Конституционния съд и Брюксел, подчерта Йордан Цонев.

Той призова БСП – партньорите на ДПС в управлението, да бъдат наясно със себе си – дали са част от европейското семейство на Партията на европейските социалисти (ПЕС), защото глобяването на политически лидер, който агитира на майчин език с преводач, е всичко друго, но не и европейско.

Текстът за агитация на майчин език, който ДПС искат да прокарат в Изборния кодекс, буквално взриви парламента вчера (13 февруари). Цяла нощ депутатите умуваха на какъв език ще се води предизборната кампания.

Агитацията на майчин език в крайна сметка скара народните избраници. ДПС поискаха 30 минутна почивка, а именно Йордан Цонев предложи спорната точка да бъде гледана днес, за да бъде обсъдена в пълна зала и пред повече медии.

Водещи

Най-четени