Цонев: Хората от кръга "Капитал" не са видели и един избирател, а назначават министри 14.10 | 08:38

80% от лицата в Гражданския съвет на Реформаторския блок са близки до Прокопиев

От Христина Рафаилова

Зад Гражданския съвет на Реформаторския блок, който се цели към властта на следващите избори, 80% стоят хора от кръга "Капитал”. Това стана ясно от думите на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев пред TV7.

Той подчерта, че това са лица на бизнесмена Иво Прокопиев и политолога Иван Кръстев и които представляват задкулисието в държавата. 

Това са хората, които не се видели нито един избирател, а назначават министри, без да носят отговорност, каза народният представител. Цонев призова Прокопиев да излезе и да каже, че негови министри са били Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Според него бизнесменът е имал кадри и в кабинетите на НДСВ и на Иван Костов. 

Той подчерта, че хората зад Реформаторския блок са виновни за разцеплението на автентичното дясно. 

Управляващите ограничават до минимум бюджета на министерствата. Следващата година приоритетните политики няма да се гарантират със средства от ведомствата, а от два специални фонда, стана ясно от думите на Цонев.  

Народният представител коментира, че занапред министерствата ще разполагат с пари, за покриване на разходите  и тези по оперативните програми. Останалите политики, независимо, че са в ресора на съответното ведомство, ще се отпускат от отделни сметки и то за проекти.

В основния финансов закон ще има три основни приоритета – социална политика, икономически растеж и региони и образование. Именно те ще гарантират със средства от тези фондове. За финансиране ще могат да кандидатстват министерства, общини и региони с конкретни проекти. Те ще се печелят по ясно разписани критерии. Хората, които ще ги оценяват, ще бъдат от гражданския сектор и от синдикатите. 

Цонев информира, че тази седмица ще бъде внесен закон за офшорките. С новия текст те няма да имат право на участие в печатни и електронни медии, както и във финансови институции. 

Водещи

Най-четени