Църквата заплашена от нов разкол 22.02 | 16:10

Изборът на патриарх може да бъде оспорен

От Христина Рафаилова

Историята с разкола на Българската православна църква (БПЦ) от 90-те години може да се повтори. Тогава част от духовниците оспорваха легитимността на избора на покойния патриарх Максим.

Има сериозен риск след избора на нов патриарх в неделя институцията да бъде заплашена от ново разцепление. Това заяви пред iNews източник от Светия Синод.

Причината за това е, че изборът на двама от митрополитите, претенденти за поста, противоречи на устава на църквата.

Според изискванията кандидатите за поста трябва да получат по 10 гласа, за да участват в избора за глава на Българската православна църква. Само един от митрополитите обаче събра нужните гласове. Другите двама бяха излъчени да участват в надпреварата за поста, въпреки че получиха само по 9 гласа.

Според представителя на Синода четирима митрополити и 10 епископи са заявили, че изборът на кандидатите е опорочен.

От това следва, че винаги има опасност някой да оспори легитимността на избора на новия патриарх.

Преди дни във Върховния административен съд (ВАС) беше внесена жалба срещу процедурата за излъчване на кандидатите за поста. Магистратите я отхвърлиха с мотива, че решението на Светия синод, а и Законът за вероизповеданията, не дават право Съдебната власт да осъществява контрол върху решенията на Синода.

"Първата жалба беше емоционална и не съвсем издържана от юридическа гледна точка", коментира източникът и заяви, че най-вероятно ще има втори иск и той ще бъде много добре правно издържан. Той поясни, че жалбата е гледана от тричленен състав на съда, решението на Синода може да бъде обжалвано и на по-висша инстанция, т.е., пред петчленен състав.

Според него решението на магистратите е смешно, тъй като духовната власт е независима от институциите в държава, във всички останали сфери обаче БПЦ трябва да се съобразява със законите в страната.

Шефът на Дирекцията по вероизповеданията трябва да вземе отношение по въпроса с решението на Синода и да го изпрати в съда, твърди представителят на духовните среди.

Той каза, че миряните гледат на случващото се с избора на патриарх крайно негативно и с "пренебрежително съжаление".

Според източника вече е късно уставът да бъде променен и дори това да се случи - изборът на патриарх ще бъде компрометиран. 

Водещи

Най-четени