Църквата прояви интерес към оперативните програми 14.04 | 16:58

Експертна група ще мисли за осигуровките на монасите

От Нели Минчева

Българската православна църка има интерес към възможностите за кандидатстване с проекти по оперативните програми.

Това става ясно от съобщение на пресцентъра на правителството, в което се уточнява, че днес премиерът Бойко Борисов се е срещнал с членове на Светия Синод.

Сред обсъдените теми са били още актуването на православните храмове, статутът на свещенослужителите и на църковните служители.

Взето е решение експертна група с представители на Светия Синод на Българската православна църква и на Министерски съвет да обсъди и предложи решение на въпроса със здравното осигуряване на монасите и монахините, които не са на длъжност и не получават заплата.

Не се споменава обаче дали е бил обсъждан проблемът с честата липса на трудови договори и плащане на осигуровки за свещениците.

Уточнява се, че министър-председателят е поел ангажимент в близките дни да намери решение на въпроса за правото на ползване на храм-паметника "Св. Александър Невски”, който няма документи за собственост, както и за придобиването от Светия Синод на документи за собственост на храмове и параклиси, които Българската православна църква стопанисва, управлява и в които служи от години.

Водещи

Най-четени