Църкви и читалища взимат над 1 млн. лева по европейска програмата 09.01 | 15:54

Помощта идва по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)

От Ивайло Ачев

Договори за подпомогане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на стойност малко над 5 млн. лева сключиха църкви, народни читалища и една община в страната, съобщават от Държавен фонд "Земеделие".

Бенефициентите, които ще получат помощта, са общо 33, а субсидиите са на обща стойност 5 234 276 лева.

Помощта за църквите и читалищата идва по мерки 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 "Обновяване и развитие на населените места”. Те получиха над 1 млн. лв., а проектите включват основен ремонт на храм и озеленяване на прилежащото му пространство, газификация и саниране на читалище. Друг проект предвижда изграждане на информационен и културен център в народно читалище, като инвестицията покрива закупуване на компютри и необходимия софтуер.

Бенефициентите по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства” са 25 на брой, а одобрените субсидии – над 4 млн. лв. Част от средствата ще бъдат инвестирани в специализирана техника за преминаване от конвенционално към биологично земеделие. Проектите са за площи, засяти с пшеница, рапица, домати и тикви.

 

Водещи

Най-четени