Цял ден полицаи ще дебнат шофьорите на АМ "Тракия" 12.02 | 12:35

Проверките за сключена задължителна застраховка ще се осъществяват с таблети

От Кремена Бедерева

Проверки по метода "широкообхватен контрол” ще се извършат днес на автомагистрала "Тракия”, съобщиха от пресцентъра на МВР. "Пътна полиция” при ГД "Национална полиция” и ОДМВР – Пловдив ще извърши проверка днес от 10.00 до 13.00 часа при км 107 (бившето аварийно летище).

Проверка на същото място ще бъде извършена и на 15 февруари, петък. На място за първи път в реална експлоатация ще се демонстрират работните станции за отдалечен достъп, с които служителите ще извършват проверки за наличие на сключена задължителназастраховка "Гражданска отговорност”. 

Първите две устройства ще бъдат предоставени на пътните полицаи от ОДМВР – Пловдив.

За акцията на КАТ бе обявено в началото на 2013 г., като бе съобщено, че полицаите ще започнат да проверява през интернет шофьорите по пътищата. За целта служителите на КАТ получиха общо 260 таблета и SIM-карти за достъп до интернет. Стойността на всичко това е 300 хил. лева.

Главна дирекция "Национална полиция” пък започна по план от вчера (11 февруари) едноседмична полицейска операция на TISPOL за засилени проверки над товарните автомобили и автобусите на територията на България и държавите-членки на ЕС.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL за 2013 г. Проверките по метода "широкообхватен контрол” ще се осъществяват от пътните полицаи съвместно със служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Ще се следи за наличие на валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност” на автомобилистите и заплатена винетна такса за ползване за определен срок пътищата от републиканската пътна мрежа.

В проверките ще се включат и служители на криминална и икономическа полиция, които ще осъществяват контрол за нелегални емигранти и трафик на хора; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия; транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара и други криминални престъпления.

Водещи

Най-четени