ЧСИ: Междуфирмената задлъжнялост в България расте 20.03 | 20:00

Това алармира председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по време конференция

От iNews

Междуфирмената задлъжнялост в България продължава да бъде изключително висока, с трайна тенденция на растеж. Това алармира председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев по време конференцията "Съдебното изпълнение в полза на гражданите, бизнеса и ефективното правосъдие. Актуални тенденции в Европа". Форумът е организиран от Камарата на ЧСИ и Европейското училище по принудително изпълнение, предаде "Сега". . Дичев обяви и, че съдебната система е силно и неравномерно натоварена. Освен това е висок процентът на лошите кредити на банките, които се принуждават да прехвърлят на колекторски фирми огромни пакети от вземания. Само че изчиствайки балансите си, банките търпят загуби защото получават едва няколко процента от дължимото по необезпечените кредити, казва той.

По негово мнение събирането по съдебен път на малките по размер задължения води до затормозяване на съдебната система и до значително оскъпяване за длъжниците и кредиторите. Последният изнесен в медиите случай беше за главница от 1 лв., която във фазата на съдебното изпълнение се трансформира в дълг от 1 000 лв, припомни Дичев.

Той посочи още: "С тези предизвикателствата на средата се справят 202 частните съдебни изпълнители и 182 държавните съдебни изпълнители - общо 384 съдебни изпълнители – т.е. един на 18 000 жители на страната. Новообразуваните дела при ЧСИ средно годишно са около 200 хил. или по 1 000 на кантора. При ДСИ се образуват по около 30 хил. или средно по 165 на съдебен изпълнител. Общо за съдебното изпълнение в България средно по 600 дела се завеждат при един съдебен изпълнител, което с оглед на характера на голяма част от делата и сравнено с други държави сочи ниска натовареност. ЧСИ събират по 1 млрд. лева годишно (500 млн. евро) докато ДСИ по 70 млн. лв. (35 млн. евро)".

"Цитирам тези данни и тенденции не случайно. Те очертават една диспропорция. От една страна частното съдебно изпълнение има численост, ресурс и експертност да поеме задачи, които да облекчат ситуацията със задлъжнялостта, натовареността на съдебната система и социалните рискове при малките дългове. От друга страна обаче ръцете му са завързани заради липса на разбиране за нужна промяна в нормативната база", посочи още шефът на КЧСИ..

По време на конференцията беше представен опита на някои от европейските страни - като например Сърбия и Франция, в които малките дългове, включително и тези за т.нар.комунални услуги се събират от съдебни изпълнители без изобщо да се стига до съд. По този начин се намаляват много разходите по изпълнението, а и не се задвижва държавната машина.

В допълнение към високия процент събираемост на дългове за комунални услуги, който съдебните изпълнители постигат, е налице косвен положителен ефект при установяването на финансова дисциплина, както и висок процент на доброволно уреждане на дългове за предоставени комунални услуги в срока, без да е необходимо да се прибягва до процедура за принудително събиране. В крайна сметка, най-важната последица от наличието на ефективна изпълнителна процедура в една страна е постигането на висока степен на финансова дисциплина и отговорност за финансовите задължения, разказаха сръбските съдебни изпълнители.

Водещи

Най-четени